За  19-та  поредна година ще се проведе Националният конкурс за млади изпълнители на забавна песен. Той е част от Националния календар за изяви по интереси на МОН. Основен организатор и домакин на проявата е ЦПЛР – ОДК – Пловдив със съдействието на Община Пловдив, РУО на МОН, Национален дворец на децата – София и Вокално студио “Синтез”.

През 2022 година конкурсът се провежда на два етапа – селекция онлайн и финал на живо. В първия етап участниците представиха 2 любителски видео клипа (заснети вкъщи  или в репетиционна зала). В него участваха над 250 деца – 136 солисти и 23 вокални формации от 15 области на България. До втория етап са допуснати 125 деца от цялата страна, от които 62 солисти, разпределени в четири възрастови групи и 10 вокални ансамбъла, разделени в две възрастови групи.

Финалът ще се проведе на 03 и 04 юни 2022 г. в Лятно кино “Орфей” Пловдив с начален час 17:30 ч.

Изпълненията и на двата етапа се оценяват от компетентно жури в състав:

Председател – Доц. д-р Жан Пехливанов – преподавател в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив

Пламен Геров – преподавател в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив и  ПУ „Паисий Хилендарски“, звукозаписно студио „Електроник Фемили“

Мирослава Кацарова – джаз певица, водещ и автор на предаванията“Desafinado” и“Singin’ n Swingin’” по Джаз ФМ, както и на рубриката “Джазпринтс” в  Култура.БГ по БНТ1 , организатор на Пловдив Джаз Фест

Антония Маркова – певица

Яница Нешева – оперна певица, координатор на “Академията на Госпожа Опера” -  „Детски Музикален театър“ Пловдив

Николай Серафимов – хореограф, директор на „Мюзикхолен Театър“ Пловдив

През годините в конкурса са участвали и получили начален тласък за бъдещо  развитие и успешни професионални изяви  Антония Маркова, Весела Бонева, Стефани Илиева, Рут Колева, Мирослав Станчев, Соня Иванова, Невена Пейкова, Ана-Мария Янакиева, Нелина Георгиева, Вениамин Димитров, Радко Петков, 4Magic, Вениамин Димитров, Ивана Муцкова, Бамбини и др.

За деветнадесетте години от своето съществуване Националният конкурс за млади изпълнители на забавна песен се утвърди като привлекателно място за изява на талантливи деца от цялата страна. Това доказа и големият интерес към него и тази година, независимо от двегодишния Ковид период на затруднения и ограничения при работата с деца.