До края на месеца държавата ще покрие на 100% щетите, нанесени от градушката, за да могат стопаните много бързо да засадят полетата отново и да произведат реколта.

Това обяви в Садово премиерът Кирил Петков, който със земеделския министър Иван Иванов огледаха поразените насаждения. На 31 май град с големината на орех за 20 минути унищожи посевите. Стрелбата по градоносните облаци беше преустановена заради прелитащ самолет.

"Хората са се трудили много и цялата им реколта е съсипана", констатира Петков, след като огледа пораженията. Той и земеделският министър надянаха ботуши и влязоха в нивите с тиквички. Производители им се жалваха, че това се случва за трети път.

Министър-председателят поясни, че вече са подадени 39 заявления от земеделци от Садово, а срокът изтича днес.

"И двамата сме тук, защото сме ангажирани с проблемите на пострадалите стопани", допълни Петков.

Аграрният министър обясни, че днес има заседание на междуведомствената група на министерството на земеделието и на транспорта, която трябвало да изчисти всички неясноти, за да не се допускат повече такива инциденти. "Управлението на полетите идва от друга институция и има какво да напаснем, за да изчистим тези детайли", посочи Иванов.

Попитан ще удовлетвори ли искането на стопаните държавата да застрахова на 100% земеделската продукция, министър-председателят отговори, че са предвидили средства за големи компенсации в бюджета.

"Обещаваме прозрачност при изплащането на средствата. Държавата ще работи с един аршин към всички. И се надявам да идваме тук не да оглеждаме щети, а да се радваме на хубава реколта", добави премиерът.

Попитан ще изпращаме ли нова военна помощ за Украйна, Петков отговори, че е добре да се придържаме към решението на Народното събрание, което предвижда да не изпращаме оръжие, а само да ремонтираме украинска бойни машини.

"Не смятам на всеки две седмици да отваряме тази тема. Първата украинска техника вече пристига у нас. Приехме бежанци, отпуснали сме средства за хуманитарни помощи, подкрепили сме всички санкции срещу Русия. България е направила достатъчно в тази посока", заяви министър-председателят.

Той обясни, че не става въпрос за политически натиск върху България да подкрепи членството на Северна Македония в ЕС. "Нищо няма да направим под натиск. Това трябва да е ясно на целия български народ. Това, което се опитваме да направим в момента, е да видим дали нашите желания и нужди за подкрепата на българите в Северна Македония могат да се гарантират през европейския процес, а не някой да ни натиска за каквото и да било", отсече Петков.

Той съобщи, че на 23 юни ще пристигне втория танкер с втечнен газ от Америка за България.

 

Обнадежден съм след днешната среща с премиера Кирил Петков, че ще се решат проблемите ни. Това заяви земеделецът от Садово Иван Василев. Той е сред най-пострадалите от градушката през миналата седмица, която унищожи реколтата на местните фермери. Тиквичките, които е засадил на площ от 100 декара, са съсипани.

"Загубите ми са около 60 000 лева. Ако получим до края на месеца обезщетението за похабената продукция, ще можем да засадим отново и да изкараме продукция", каза още Василев. Той добави, че на земеделците в момента е много трудно, тъй като са поскъпнали сериозни посевите и торовете.

Върху България няма дипломатически натиск по отношение на Република Северна Македония. Това коментира премиерът Кирил Петков от Садово. „Нищо няма да направим под натиск. Това трябва да е абсолютно ясно на целия български народ”, подчерта той.

Министър-председателят допълни: „Това, което се опитваме да направим в момента, е да видим дали българските желания и нужди за подкрепата на българите в Северна Македония могат да се гарантират през европейския процес. Това са разговорите, които се водят. Въпросът е дали българската позиция може да се гарантира през европейски процес, а не някой да ни натиска за каквото и да е било”, уточни Петков.

Премиерът коментира и искането на украинския посланик Виталий Москаленко за изпращане оръжие на Украйна. „Тази дискусия вече я водихме. Имаме решение на Народното събрание. Ще се придържаме към него. В момента идва първата техника за ремонт. Ще направим това, което сме обещали”, заяви Петков.

По отношение на доставките на газ министър-председателят обясни, че вторият танкер от САЩ ще дойде на 23 юни.