Издателство „Летера“ кани пловдивчани и гости на града на второто вълнуващо пътешествие из дебрите на нашия град, наситено с много култура, история и поднесено в увлекателен разказ от поредицата „Духовни маршрути в Пловдив 2022“.

Тази година проектът се провежда на два етапа – през юни и през септември-октомври.  Той е своеобразно продължение на „Литературни пътешествия в Пловдив“, които се проведоха през 2019 г. в рамките на Пловдив – Европейска столица на културата. Поради големия обществен интерес към проекта  през 2020 г. и 2021 г,  в настоящата 2022 г. издателство „Летера“ го доразви тематично под заглавие „Духовни маршрути в Пловдив“. Проектът е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

Вторият маршрут, който предстои носи заглавие „По и под Главната улица“ и ви очаква на 11.06.2022 г., събота, 10:00 ч. Сборен пункт: Античен форум (под часовника на Централна поща). Водачи ще са Мая Мартинова-Кютова, археолог, и Теодор Караколев, историк на изкуството. Участието е без заплащане!

Мая Мартинова-Кютова е проучвател на едни от най-значителните археологически обекти в Пловдив, участвала в проектите за експониране на Одеона, Форум-север, Стадиона на Филипопол, Източна порта.

Теодор Караколев изучава изкуството в периода между двете световни войни. Занимава се с проучвания и популяризиране на архитектурата и изкуството във фондация „Български архитектурен модернизъм“ и с журналистика в сферата на културата.

Маршрутът включва посещение на Античен форум, Одеон, Площад „Стефан Стамболов“, Главната улица, Римски стадион – подземен маршрут: реставрирани части от Античния стадион в кино „Екселсиор“, в сградата на магазин H&M и в Римския стадион

ФОРУМЪТ НА ФИЛИПОПОЛ

Агората (форумът) на Филипопол е не само търговски, административен и религиозен център на античния град, а и сборно място, където се провеждали събрания, дебати, празници. На северната му страна има комплекс от обществени сгради. В Одеона/Булевтерион заседавали градските магистрати. Западно от него са градската библиотека, гражданската базилика и Сградата на съкровищата. Тази част от градския площад на римския град скоро бе открит за туристи след дългогодишна консервационно-реставрационна дейност.

СТАДИОНЪТ НА ФИЛИПОПОЛ

Стадионът на Филипопол е изграден в началото на ІІ в. сл. Хр. Разположен е в северния край на укрепения град, между двете крепостни стени, в естествената гънка между западния склон на Таксим тепе и източния склон на Сахат тепе. Стадионът (240 x 50 м) е събирал 30 000 зрители. На пл. „Римски стадион“ е експонирана in situ северната дъговидна част на стадиона (сфендона). Стадионът на Филипопол е една от малкото римски обществени сгради, които се споменават от античните автори в контекста на значими исторически събития. В подземните пространства на съвременните търговски сгради по Главната улица са възстановени части от него.

ГЛАВНАТА УЛИЦА

Главната улица „Княз Александър I“ получава сегашния си вид предимно в годините от Освобождението до Втората световна война, с известни промени и след това. Днес архитектурният ансамбъл пази красиви сгради в стила сецесион, ар деко и модернизъм. Улицата е символ на желанието за европеизиране на България след Освобождението, всички сгради са дело на архитекти, завършили в Западна Европа с най-актуалните за времето им тенденции.

 

Очаквайте подробна информация и за следващите две маршрута:

Маршрут: Епископската базилика на Филипопол, 18.06.2022 г., събота, 10:00 ч.,

Сборен пункт: пред входа на Епископската базилика на Филипопол, Входна такса: 10 лв. за възрастни и 3 лв. за учащи

Маршрут: Къщи на ъгъл без прав ъгъл, 25.06.2022 г., събота, 11:00 ч.

Сборен пункт: Градинката на бул. „Руски“, срещу ул. „Ген. Данаил Николаев“.