Слави Трифонов развали управляващата коалиция. Лидерът на "Има такъв народ" обяви това в специално обръщение в социалните мрежи.

По думите му, по този начин Кирил Петков грубо, безпардонно и едностранно нарушава подписаното коалиционно споразумение.

"Македония е важна част от нашата история. Никой няма право да взима едностранни решения против волята на българския народ. Това се нарича национално предателство", отсече Трифонов.

"По отношение на бюджета - откакто Асен Василев е финансов министър, в държавата летят едни милиарди....Това ме ужасява. Всеки лев е важен. Никой няма право да експериментира с нашите пари. Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България 9 млрд за 9 дни през декември 2021 г. 4 млрд се изхарчиха от енергетиката за

1,2 млрд се взеха, за да се купи зърно, но зърно няма. Повечето т.нар. мерки, планирани за актуализацията на бюджета, ще увеличат инфлацията и ще обезценят и малкото пари на гражданите.

Освен захвърлянето на българските интереси, министрите на ПП водят всички нас и към фалит", подчерта Трифонов.

"Депутатите от ИТН ще подкрепят актуализацията на бюджета в частта социални мерки и пенсиите, но няма да подкрепят останалата част, защото е вредна и води към разруха.

Доброволно излизам от управлението. Ако целта беше облаги, щях да стоя усмихнат и ояден в тази коалиция. За разлика от ПП, аз не съм такъв. От днес изтеглям министрите на ИТН от кабинета и слагам край на коалицията и на тази агония", отсече в заключение той.