Марица започва подготовка за сезон 2022/2023 в петък, 10 юни. Първото занимание е предвидено за 10 часа и ще се проведе на клубния стадион.
"Жълто-сините" се разделиха с трима състезатели - Ангел Грънчов, Янко Ангелов и Александър Праматаров, а Величко Величков прекрати своята кариера още през зимата и ще продължи работата си в школата на клуба. Към състава ще се присъединят няколко нови попълнения, както и момчета от школата на клуба.
До този момент футболистите тренират самостоятелно по индивидуални програми, подготвени от треньорския щаб. Първата проверка за състава воден от треньора Николай Димитров е на 11 юни срещу съгражданите от "Локомотив". Спарингът ще се играе на стадион "Марица" от 11 часа. Отборът ще тренира в Пловдив до 19 юни, когато заминава на подготвителен лагер в Словения. Там тимът ще изиграе пет или шест контролни срещи с европейски отбори. След завръщането си в България на 6 юли "Марица" ще продължи своята подготовка в Пловдив до започването на шампионата във Втора лига.