Акция по кръводаряване ще се проведе  13, 14 и 15 юни от 8 до 13 ч. в мобилен кабинет, ситуиран на ул. „Емил Де Лавеле” в Пловдив. Това съобщиха от общината.

С цел създаване на по-добра организация е нужно всеки, който иска да дари кръв трябва да регистрира своето желание на имейла на Дирекция „Здравеопазване” - zdraveopazvane@plovdiv.bg като конкретизира датата и предостави служебен телефон за връзка. След изготвяне на график всеки ще бъде уведомен за часа и датата, на която може да се включи в акцията по кръводаряване.

Кампанията се организира от Районен център за трансфузионна хематология, със съдействието на Община Пловдив, по повод наближаващия Световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител – 14 юни.

Дарената кръв е незаменимо средство за спасяване и поддържане на човешкия живот.

От Центъра за трансфузионна хематология припомнят, че вследствие на пандемията от Covid-19 броят на безвъзмездните кръводарители в страната драстично е намалял. Във връзка с набавяне на необходимото количество кръв, кръвни съставки и произведените от тях биопрепарати за нуждите на лечебните заведения, от центъра апелират гражданите да се включат в кампанията, за да подпомогнат лечебния процес на нуждаещите се пациенти.