Служителите на Здравната каса в Пловдив излязоха днес на протест с искане на увеличение на заплатите им с 40 % и разкриването на още 200 щатни бройки за поемането на нови дейности в НЗОК. В момента те получават от 700 до 1100 лева на месец,  което според тях е обидно малко с оглед на повишаването на цените.
"Ние сме работещи бедни. Някои колеги взимат под 900 лева на месец. Настояваме за индексация на заплатите ни", заяви главният експерт Елмира Хаджиева. Тя получава чисто по 1100 лева месечно.
Председателят на КТ "Подкрепа" в Пловдив Атанас Кръстев заяви, че още миналия месец  заедно с подписка исканията са били изпратени до финансовия министър Асен Василев, но те не са били подкрепени.
Служителите поставят и ултиматум - ако не бъдат чути от държавата ще преустановят плащанията по договори с партньори на Касата.
 По същото време едночасова ефективна стачка ще има в регионалните звена на Здравната каса и в другите градове. Протестът започна в 10 часа и продължи един час. В това време не бяха обслужвани клиенти. Такива акции имаше и другите Районни каси в страната.