Над 110 000 седмокласници и десетокласници ще се явят на национално външно оценяване по български език и литература у нас. Те ще положат изпитите в училищата, в които учат. Ще се допускат в сградите срещу документ за самоличност. Трябва да пишат с черен химикал. На външното оценяване по математика учениците могат да използват свитък с формули. От тях седмокласниците са над 60 000, а десетокласниците повече от 52 000.

. В Пловдив и областта изпит полагат  5949 седмокласници. 

Изпитът е вход за гимназиите. Започва в 10 часа и продължава 150 минути. Децата със специални образователни потребности ще работят 80 минути по-дълго. В Пловдив и областта тези деца са 17 и са настанени в отделни класни стаи, съобщават от Регионалното управление на обрзованието. Учениците полагат изпита в училището, в което завършват 7-ми клас. 

В Пловдив и региона изпити се провеждат в 140 училища, като за правилното им протичане следят 1930 квестори. С разрешението на Регианалната здравна инспекция на изпит се явяват дете болно от шарка и друго дете със здравни проблеми. И двете деца са настанени в отделни класни стаи.

. Тяхното външно оценяване започва в 9 часа и продължава 90 минути. В Пловдив и областта на изпит се явяват  5274 десетокласници, от тях шестима са със специални образователни способности. Тяхното външно оценяване започва в 9 часа и продължава 90 минути.   Резултатите ще станат ясни на 28 юни.