5949  седмокласници от Пловдив и областта ще се явят на днешния държавен изпита по математика. Той ще започне в 10 часа  Ще се проведе  в 140 училища, а 1 930 квестори ще осигуряват реда в общо 574 зали. 17 ученици със специални потребности също са заявили желание да се явят.  Модул 1 по математика представлява тест от 20 задачи със затворен и отворен отговор, а втората част – допълнителни три задачи с разширен свободен отговор. Времето за решаване е, съответно 60 и 90 минути. Разрешено е използването на свитък с формули. Учениците пишат с химикалка с черен цвят и могат да излизат от залата едва след първите 60 минути от началото на съответната част. Проверката и оценяването на засекретените изпитни работи се извършва от двама независими оценители в електронна среда. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

Националното външно оценяване по математика ще се проведе сред 5 724 десетокласници в 76 училища в Пловдив и областта. За  организацията в 535 зали са ангажирани 1 770 квестори, За учениците от 10 клас изпитът започва в 9 часа, а тестът включва 17 задачи. 

Всички ученици ще трябва да носят със себе си документ за самоличност и служебна бележка. Преди началото на изпита те трябва да са заели местата си в кланите стаи.