Надявам се утре правителството и министрите да получат с доверие в парламента и за го защитят. Това заяви в Пловдив вицепрезидентът Илияна Йотова в коментар относно политическата ситуация в страната. Според последното нещо, което трябва на България и провеждането на нови извънредни парламентарни избори. Тя добави, че очаква българският парламент да бъде на висота
"Пред страната ни има важни задачи за решаване, сред които бюджетът и законите", добави Йотова.Тя предупреди, че  има опасност в условията на криза и война отново ще изпаднем на последните места на всички европейски класации.

Вицепрезидентът добави, че очаква  при обсъждането на вота на недоверие очаква да се проведе сериозна и съдържателна дискусия и дебат в Народното събрание за това какво я очаква страната ни през следващите месеци.

„Силно  се надявам, че няма да станем свидетели на размяна на квалификации, обидни думи и изречения. Очаквам утре българският парламент да бъде на висота”, добави вицепрезидентът Тя изрази увереност, че актуализацията на бюджета на страната ще бъде приета. Ако това не стане, другото ще бъде катастрофа, добави Йотова. Тя смята, че по време на дебатите за бюджета очаква много предложения от парламентарните групи.

Илияна Йотова откри днес в Пловдив Европейския форум на субектите на социалната и солидарната икономика, който ще продължи до 23 юни.

„В рамките на този парламент ще бъде доста сложно съставяне на друго правителство”. Това каза министърът на социалната политика Георги Гьоков, който, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, присъства на откриването на панаира в Пловдив.

Той уточни, че дори вотът на недоверие да бъде гласуван, правителството в оставка ще продължи да управлява и ще е възможно промените в бюджетите да бъдат приети.

По думите на социалния министър без актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване, както и на големия бюджет на държавата, увеличение на пенсиите няма как да има.

Над 100 предприятия предприятия, кооперации и неправителствени организации от България и чужбина представят продуктите и услугите на започналия днес в Пловдив Европейския форум на субектите на социалната и солидарната икономика, който ще продължи до 23 юни. Събитието бе открито в панаира от вицепрезидента на страната Илияна Йотова, еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит, министрите Георги Гьоков, Иван Иванов и Христо Проданов и кметът Здравко Димитров.

Проявата се организира от Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България и Министерството на труда и социалната политика.

“Вече няколко години сме заедно на изданията на Европейския социален форум тук в Пловдив, но форумът не е само няколко дни изложения. Нашият контакт е непрекъснат и с предприятията и фирмите, които вие сте построили в цялата страна и споделяте за вашите проблеми и най-вече успехи, които имате с президентската институция“, заяви в приветствието си вицепрезидентът Йотова. Тя благодари на Националния съюз на трудово-производителните кооперации за добре свършената работа през годините.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров заяви, че темата за социалното предприемачество е много важна в контекста на променящата се бизнес реалност.
"Община Пловдив има много добре развита социална мрежа, която е ориентирана към рисковите групи. Социалното предприятие за хора с увреждане е един отличен пример за създадените условия от местната власт, за пълноценен труд на уязвимите групи. Вече три години предприятието осигурява място, където хората със специфични нужди да развиват таланта си, а не да разчитат на помощи. Така успяваме да гарантираме постоянна заетост на хора с увреждания, които изработват ръчно уникални сувенири и ги продаваме в два физически магазина, както и в един електронен“ , каза градоначалникът.