Еврокомисарят за работни места и социални права Никола Шмит посети Центъра за бежанци в Пловдив и даде висока оценка за създадената база и осигурените условия за настаняване на украински граждани. Той беше в града на тепетата заради Десетия форум на субектите на социалната икономика, в рамките на който посети Социалното предприятие за хора с увреждания и Общностния център за деца и семейства. По време на обиколката получи покана от зам.-кмета Георги Титюков да отидат до бившата Белодробна болница, където е обособен центърът. На място бяха посрещнати от украинката, живееща от години в Пловдив, Наталия Еллис, която е доброволка и помага на своите сънародници, потърсили спасение от военния конфликт тук.

„Европа подкрепя хората на Украйна, разбира страданието им. Всички (местна власт и ЕС) ще положим усилия, за да се чувствате като у дома си“, заяви Шмит, който разговаря с настанени в центъра украински бежанци. Еврокомисарят и екипът му коментираха, че Пловдив е един от малкото градове, в които има подобни центрове за бежанци. От своя страна Наталия Еллис подчерта каква огромна подкрепа получават настанените в бившето лечебно заведение бежанци и от Община Пловдив, и от областната администрация.

На място в ОП „Социално предприятие за хора с увреждания“ еврокомисар Никола Шмит видя как хора с различни проблеми изработват уникални сувенири в трите ателиета – по текстил, керамики и стъклодухане, в Социалното предприятие.

В Общностния център пък беше посрещнат с кратка програма – деца, ползватели на социалната услуга, изпълниха химна на страната и фолклорни песни.