Българските политици да не бързат да обявяват исторически успех за Северна Македония, тъй като френското предложение е само преговорна рамка. Най-важното е да бъде осъвременен двустранният протокол между България РСМ, който ще позволи да бъдат защитени правата на нашите сънародници в западната ни съседка.

Това обяви в Пловдив президентът Румен Радев, който с Илияна Йотова участват в конференция на ПУ "Паисий Хилендарски" за преподаването и съхранението на българския език. По думите му истинската защита на българските интереси, на културно-историческото ни наследство, на промяната на учебниците и табелите, на реабилитацията на жертвите зависи от съдържанието на този двустранен протокол.
"Той е наш ангажимент. Изработва се от нас заедно с РСМ и се залагат като неразделна част от преговорната рамка. Именно чрез него ЕС ще следи какво точно да изисква и да защитава в дългия процес на преговорите. Към момента предлаганият двустранен протокол не защитава достатъчно и не дава достатъчни гаранции за нашия интерес", посочи Радев.
И призова отговорните институции да започнат да залагат липсващите параметри в този документ. Ако той не бъдел актуализиран и прецизиран, самата преговорна рамка се обезмисляла.
Президентът добави, че френското предложение е най-доброто досега. И това се дължало на факта, че България е успяла да отстои своите позиции пред европейските институции. По този начин те най-после са разбрали, че защитата на правата на българите в РСМ е общоевропейски процес. Радев е категоричен, че трябва да има по-строг контрол върху изпълненията на ангажиментите от страна на западната ни съседка, като се спре там процесът на дебългаризация.
Призовавам още веднъж министерският съвет да не се крие зад Народното събрание. Той е водещата институция и ние очакваме да има ясни и отговорни решения в тази посока, натърти Радев.

"Очаквам разум. Въпросът за властта не е основният в държавата, има много други проблеми и това са на българските граждани. Те трябва да бъдат решавани отговорно", коментира Радев новината за липсата на кворум в Народното събрание при гласуването на вота на недоверие срещу кабинета "Петков".