Ученици от две пловдивски училища - Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ и Националната търговска гимназия, взеха участие вчера в правен дебат по Образователната програма на Висшия съдебен съвет  „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища  и прокуратури“. Заключителната проява за учебната 2021/2022 г. бе организирана съвместно от Апелативна и Окръжна прокуратура – Пловдив и Окръжен съд – Пловдив.
Дебатът се проведе в Тържествената зала на Хуманитарната гимназия, а темата бе свързана с опасностите от употребата на наркотици и наказанията за държането и разпространението им. Участваха два отбора от по четирима ученици от двете училища, които показаха отлични познания по темата, изразиха своите тези и аргументи и представиха атрактивно наученото през годината.  
Гости на правния дебат бяха Тодор Деянов, апелативен прокурор на гр. Пловдив, Розалия Шейтанова, председател на Окръжен съд – Пловдив, Ваня Христева, окръжен прокурор на гр. Пловдив, младшите съдии от Окръжния съд - Силвия Алексова, Мирела Чипова и Величка Запрянова, Анна Костадинова, административен секретар на Апелативна прокуратура – Пловдив.
Прокурорите Тодор Деянов и Ваня Христева и съдия Розалия Шейтанова поздравиха отборите на Хуманитарната и Търговската гимназия за добрата подготовка, умението да излагат и защитават аргументите си и познаването на правната материя. В залата присъстваха ученици от 10 и 11 клас от паралелката „Съдебна администрация“ в  Националната търговска гимназия и два класа от 10 и 11 клас от Хуманитарната гимназия. За пръв път по програмата се провежда дебат между представители на две училища.
Участниците получиха като подарък Конституция на Република България, удостоверение за отлично представяне и ваучери за книги. На заключителната проява присъстваха и Веселка Цекова, директор на Националната търговска гимназия и Гергана Кендерлиева, педагогически съветник в Хуманитарната гимназия. Те благодариха за възможността магистрати да гостуват в часовете на класния ръководител. Веселка Цекова, директор на НТГ, заяви, че посещенията са били изключително полезни за учениците от паралелка „Съдебна администрация“, които се подготвят за работа като съдебни служители. За библиотеката на двете училища също бяха подарени ваучери за книги.

Образователната програма се реализира съвместно от ВСС и Министерството на образованието. Нейната цел е формиране на правна грамотност и култура сред учениците и постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие.