Апелативeн съд- Пловдив отмени присъда на Хасковския окръжен съд, с която турският гражданин Р. Г. е осъден на 13 години лишаване от свобода и глоба от 100 000 лева за трафик на хероин и го призна за невинен. Потвърди наказанието на втория подсъдим по делото В. Р., който е осъден на 9 години лишаване от свобода и глоба от 100 000 лева.
    Делото пред Пловдивския апелативен съд е образувано по  жалби на подсъдимите Р. Г. и В. Р. срещу наказанията им.
    Турският гражданин Р. Г.,  е признат от Хасковския окръжен съд за виновен в това, че на 19.08.2019 година на ГКПП „Капитан Андреево“, област Хасково, в съучастие с подсъдимия В. Р. , в качеството на помагач, с лек автомобил марка „Опел“, модел „Зафира“ с немски регистрационен номер, пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България без надлежно разрешително високорисково наркотично вещество – хероин, с общо тегло 18,972 килограма на обща стойност 1 707 489 лева, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Със същата присъда В. Р., гражданин на Федерална република Германия, е признат за виновен в извършване на същото престъпление.
    Апелативен съд – Пловдив обстойно анализира събраните по делото доказателства и прецени, че доказателствата са недостатъчни, за да се обоснове обвинението срещу турския гражданин Р. Г., за извършване, в съучастие с втория подсъдими В. Р., на тежко умишлено престъпление контрабанда на високорискови наркотични вещества. За това го призна за невинен и отмени мярката му за неотклонение „задържане под стража“, като я замени с „подписка“. Подсъдимият беше освободен още в залата.
    Решението на Пловдивския апелативен съд подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок от днес.