Дигитален графично-скопичен рентгенов апарат „Сименс“ от последно поколение на стойност 430 000 лв. закупи „УМБАЛ-Пловдив“ за Отделението по образна диагностика. Договорът е подписан, след ремонт на помещението ще бъде монтиран и в кратки срокове ще бъде на разположение на колегите и на пациентите, съобщи изпълнителният директор д-р Динчо Генев.

„Най-големите предимства са за болните, тъй като апаратът гарантира минимално лъчево натоварване и е щадящ за персонала, който работи в отделението, посочи началникът д-р Иван Димитров. - Оборудван е с нов тип високо чувствителни детектори, при които е нужно много по-малко време за провеждане на изследването, което намалява лъчевото натоварване и го прави много по-безвреден.“
Ще бъде демонтиран старият графичен апарат, помещението ще бъде обновено спрямо показателите на новия „Сименс“ в най-кратки срокове. Така цялата система ще заработи в синхрон, с което тотално приключва ерата на старата апаратура и напълно се преминава към дигитализация.
Всички цифрови изображения се предават и архивират от специална система и сървър, с които  „УМБАЛ-Пловдив“ разполага. Така всяко отделение има достъп до образните изследвания чрез свой профил и при необходимост специалистите могат да ги разглеждат, за да уточнят състоянието на болния.
Изследванията се пазят повече от 10 години. Системата за съхранение на образите е от най-съвременните, улеснява значително работата на медицинските екипи и дава възможност да се предостави запис на болния, който той съхранява за следващи посещения.
Работата на медиците в цялото лечебно заведение се улеснява, защото  голямото удобство за тях е свързано с по-високото качество на изображенията, което гарантира по-прецизна диагностика.
В момента тук работи и друг дигитален графично-скопичен рентгенов апарат от по-старо поколение, на когото тези дни ще бъде направена основна профилактика.
Отделението разполага и с модерен 32-слайсов скенер „Сименс“ с отлични диагностични възможности. Скоро в „УМБАЛ-Пловдив“ ще заработи и нов съвременен денситометър, апарат за измерване на костната плътност. Така Образна диагностика става на изключително високо ниво и отлична база с голяма приемственост за обучението на специализанти.
Всички подобрения са в услуга на пациентите, на които осигуряват по-добра медицинска услуга, посочи д-р Димитров.