Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение домашен арест спрямо българския гражданин Г. А. във връзка с издадена на 20.05.2022 г.  Заповед за арест от районен съдия при Магистратски съд в гр. Лийдс, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия.  Тя е издадена въз основа на друга Заповед за арест от 25.11.2021 г. на съдия при Магистратски съд – Уестминстър по повод разследване на 4 престъпления. В издаващата държава това са „заговор за претендиране на фалшиво представителство с цел извличане на полза“, „притежаване на предмети, които да бъдат използвани за извършване на измама“, притежаване на вещи, придобити чрез престъпна дейност“, „сключване или замесване в споразумение за пране на пари“, като наказанието за престъпната дейност е „лишаване от свобода“ за различни срокове в рамките от 5 до 14 години.
Съдът прецени, че самата строгост на предвидените наказания могат да обосноват първоначален риск от укриване на лицето. Съдът взе предвид и посочените данни, че исканото лице Г. А. полага грижи за своя брат, чието здравословно състояние е тежко.
Наложената мярка за неотклонение задържане под домашен арест  следва да се контролира от структурите на МВР.
Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 30.06.2022 г. от 10.00 часа.