Първото  издание на прегледа за детско и самодейно творчество "Традиции и памет" започна днес в Пловдив. Специални гости бяха общинските съветници от "Кауза България" Румяна Толова и Константин Георгиев. Събитието събра над 350 участника, вдъхновени от автентичния фолклор и традиции от множество селища на Пловдивска област: Цалапица, Ситово, Крислово, Красново, Крумово, Рогош, Брестовица, Белащица, Калековец, Дълго поле, Калояново, Лилково, Труд, Ръжево Конаре, Асеновград, Пловдив и други. 
Участниците ще се изявяват в три раздела: певческо, хореографско изпълнителско изкуство и възстановка на български традиции и обичаи.
 Най-многочисленият, записал се състав, е от 45 човека. Най-малкият участник е на 4 години и ще се изяви с вокалното си майсторство. Зрителите ще станат свидетели на възстановки на обичаите и традициите на Гергьовден и Лазаровден, както и на мистерията на кукерството, ладуването и други.
В двата фестивални дни пловдивчани и гостите на града могат да се любуват на красиви носии, пищни танци, красиви ритми и вокални изпълнения от 10:00 до 16:00 ч. на Римски стадион на Филипопол. Входът е свободен.