Няма седмокласници в Пловдив и региона, които да са изкарали по 100 точки от двата предмета на матурите по български език и математика. Това съобщиха шефката на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова.  Двама са постигнали по 199,5 точки. От тях 100 по математика и 99,5 по български език и литература.

Учениците в града са областта са се представили по-добре по математика, където 25 са постигнали по 100 точки, докато по български език и литература с максимален актив е само  едно момиче.

По 0  точки на един предмет имат  47 седмокласници от 9 училища от Пловдив и областта . От тях 38 са по матемdтика, а останалите по български език. 11 пък имат по 0 точки и по двама предмета.

"Според показаните резултати Пловдив и региона  заемат девето място страната по български език и шесто място в страната", добави  Пакова.

На изпита по български език и литература се явиха общо 5949 ученици. Те ще могат да видят своите резултати 28 и 29 юни от 9 до 17,30 часа в Спортното училище „Васил Левски” в Пловдив.

Математика държаха  5652 седмокласници, които във вторник и сряда  в Професионалната гимназия по по електротехника и електроника в града те могат да се запознаят с работите си.

След като видят резултатите на децата си родителите могат  преценят преценят къде да ги запишат в осми клас. Профилираните паралелки за новата учебна година са 82, от тях 62 са в Пловдив..

Професионалните паралелки са общо 139, от тях 87 в Пловдив град. Три нови специалности ще се изучават през следващата учебна година. Едната е  в Карлово – Професионалната гимназия по железопътен транспорт, две в Пловдив („Изкуствен интелект“ в СУ "Паисий Хилендарски" и „Пътен строител“ в Професионалната гимназия по ж.п. транспорт „Гоце Делчев“).