Групата на БСП в Общинския съвет – Пловдив, се преименува на „Автентична лява БСП”. Това заяви в нарочна декларация на сесията днес председателят на групата съветници в местния парламент Николай Радев.

„Размиха се идеологии и политики, разминаха се ляво и дясно в България. Стигна с дотам –  БСП и ДБ да издигат общ кандидат за кмет. Нашето членство в БСП е благодарение на идеологии и принципи, залегнали от години. Не приемаме държавната политика по отношение на Русия и решението за Северна Македония “, изтъкна Николай Радев.
Сред основните мотиви на съветниците социалисти да пристъпят към този акт е категоричното разграничаване от действията на Корнелия Нинова и централното ръководство на БСП, които водят към ликвидирането на столетницата. 
На последвалия брифинг те оповестиха скандални сведения за отчетно-изборния цикъл, който се провежда в пловдивската структура и се дирижира от Атанас Зафиров, Борислав Гуцанов и техни наместници в града – депутата Иван Петков-Бебето, уволнения зам.-министър доц. Георги Йорданов и още 15 функционери. „Аз и моето семейство имаме 200 години членство в БСП. Никога не съм гласувал за друга партия, няма и да го направя. Една група, наречена работна, но всъщност е ликвидационна, потъпква Устава, като унижава наши другари с 50-60 години членство в Партията. Искаме да се разграничим от това, както и от обезличаването на БСП като автентична лява партия”, заяви  председателят на съветниците Николай Радев. 
Доскорошният председател на най-голямата структура на БСП в Пловдив, тази на „Централен”, Тодор Стоилов заяви, че работната група, назначена от „Позитано”, се саморазправя по брутален и фашистки начин с партийните организации. Въпросната група прави всичко възможно да саботира събранията на структурите, които биха могли да излъчат „неправилните хора” за делегати на градската конференция на БСП. На нея се избира градски председател и ръководство. Редица събрания бяха отказани да бъдат посетени, други не бяха признати, а трети бяха отменени заради номинираните „неправилни“ делегати, стана ясно от думите на Тодор Стоилов. Той даде пример с най-авторитетната организация – клуб „Медик“. В нея членуват професори, доценти и лекари, които седмица след събранието бяха уведомени, че техният протокол се анулира, а номинациите им са невалидни. „Това поведение е възмутително спрямо наши членове, които носят само престиж на Партията със своите професионални успехи. Те не се борят за постове и службици, а отделят от времето си, за да са полезни със знания и опит“, подчерта Стоилов. Той бе категоричен, че голяма част от членската маса в Пловдив не се асоциира с официалната политика на БСП, която към днешна дата погази всички червени линии. По думите му хората не са съгласни с решението за Северна Македония, с изгонването на 70 руски дипломати, както и с предложението за връщане на хартиените бюлетини, както настояват и от ГЕРБ.  
Наложеният от „Позитано“ отчетно-изборен цикъл се провежда стриктно съгласно „указанията“ на организационния секретар и депутат Борислав Гуцанова. Преди десетина дни в медиите изтече запис, в който той „съветва“ работната група как да се подберат „правилните“ делегати и гарантира, че ще признае всякакви резултати. „Дори и при 25 % проведени събрания на основните партийни организации, важното е да са излъчени правоверни делегати“, припомни Нина Чавдарова и съобщи, че на район „Западен“ вече са известни хората, преди да е проведена конференцията. Списъкът е съставен от Иван Петков-Бебето. 
„Към днешна дата никой не знае нито кога, нито къде ще бъде градската конференция. Още повече, че работната група не е спазила сроковете, според които тя е трябвало да се проведе до 16-17 юли“, подчерта доц. Ангел Иванов. Добромира Тошева изтъкна, че с нагло погазване на Устава и непрекъснато променящи се правила се цели служебно да си осигурят мнозинство. 
Йордан Василев, освободен като председател на район „Източен”, заяви, че е получавал заплахи, че ще бъде изключен от Партията. „Дори да ме изключат. Аз ще отида да членувам в друга организация на БСП, докато ми изтече периодът, в който не мога в Пловдив. Винаги съм бил в тази Партия, и ще остана в нея. Много млади хора около мен обаче не виждат смисъл да стоят. Ако преди БСП губеше периферията и симпатизантите си, то сега вече и членовете се оттеглят. Както казваше проф. Иво Христов, който беше депутат от Пловдив, БСП се изпразва от съдържание и се превръща в куха абревиатура. В момента БСП не е нито българска, нито социалистическа, нито партия”, каза Йордан Василев. Според него не е вярно, че членовете на БСП се страхували от машините и затова не излезли да гласуват. „Не гласуваха, защото виждат, че БСП вече не ги представлява“, подчерта той. 
Съветниците социалисти заявиха категорично, че ще се борят за левите идеи. Да си отвоюват Партията от лъжата и манипулацията, е другата им задача. „С преименуването на групата в Пловдивския общински съвет искаме да светне червената лампичка на „Позитано“, но и да стане ясно, че ние, пловдивските общински съветници от БСП, ще се придържаме към автентичните социалистически ценности“, поясни Тодор Стоилов. Йордан Василев допълни, че Партията трябва да бъде модерна и адекватна на времето, а Добромира Тошева завърши емоционално: „Носим БСП в сърцето си достойно и не могат да ни сломят с никакви репресии“.