Талантливата пловдивчанка Вили Христева събра приятели на концерт с кауза. Младата пианистка представи популярна клавирна и филмова музика. Освен емоцията, която подари на всички присъстващи, Вили искаше да остави и някаква материална следа. Затова бе помолила гостите си вместо цветя, да донесат детски книжки, които ще бъдат дарени на НЧ „Алеко Константинов“ в село Марково. Идеята за тази инициатива се зародила още по време на първия ѝ самостоятелен концерт през 2018 година, когато получила десетки букети. Съмишленик в каузата ѝ е и кметът на селото Десислава Терзиева.

„Предпочитам след концерта, колкото и емоция да подаря на публиката, да оставя нещо и за друг човек. Ще бъда щастлива, ако мога да вдъхновя някой да прави подобни неща или да се занимава с музика, защото на мен това много ми е дало като дете. И като дисциплина, и като упоритост. Според мен е важно всеки млад човек да има допир със странични занимания – музикални, спортни”, казва Вили Христева.

На 6-годишна възраст тя чува своя съседка да свири на пиано и остава омаяна от изпълнението. Започва уроци при пловдивската преподавателка Людмила Петрова, благодарение на която толкова много се запалила по клавирното изкуство.

„Страст ми е след края на работния ден да седна няколко часа на пианото, много добре ми действа, много ме успокоява. А самата тръпка от сценичната изява също е нещо, което обичам”, признава Вили.

За да поддържа и надгражда нивото си, в момента специализира пиано в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” в класа на доц. д-р Велислава Карагенова.

Мечтата ѝ е някой ден да работи с деца. Да има своя школа или просто да изнася концерти в детски градини и читалища, за да ги запалва по музиката.

В програмата на втория си концерт, който се проведе в "Парк и спа хотел Марково", младата пианистка включи „За Елиза” на Лудвиг ван Бетовен, „Ноктюрно оп. 9, №2” на Фредерик Шопен и „Вариации на тема от Паганини” на Исак Беркович, последвани от три любими български мелодии с аранжименти за пиано.

Втората част от концерта беше посветена на европейската и американска филмова музика. Присъстващите се насладиха на мелодиите от „Игра на тронове” на Рамин Джавади, „Любовна история” на Франсис Ле, „Списъкът на Шиндлер” на Джон Уилямс, „Кръстникът” на Нино Рота и Танго - „Усещане за жена” на Карлос Гардел.  

Събитието беше уважено от голям брой гости.