След двегодишна пауза заради ковид пандемията и ограниченията в световен мащаб, за 26-ти път община Пловдив е организатор, а градът – домакин на Международния фолклорен фестивал.

Проявата, превърнала се в традиция за културния живот на Пловдив, е истински, дългоочакван празник за жителите и гостите на града в горещите летни дни.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на общината и в него всяка година се включват фолклорни колективи от цял свят, представящи с много красота, талант и добро настроение незабравима феерия от цвят и ритми на едно от най- емблематичните места – Античния театър на Пловдив.

В 26-тия Международен фолклорен фестивал от 25 до 29 юли 2022, в Пловдив ще си дадат среща представителни фолклорни състави от Аржентина, Бразилия, Румъния, Грузия, Турция, а от българска страна своеобразни домакини са Фолклорен Ансамбъл „Тракия“ – Пловдив и Фолклорен Танцов Ансамбъл "Дилянка". В това издание „Дилянка“ ще чества своя 30-годишен юбилей със специален концерт-спектакъл.

Всяка вечер от 17.30 часа ще се състоят дефилетата на съставите. Те ще тръгват от „Дом Левски”, ще преминават по Главната улица и ще стигат до сцената на пл. „Стефан Стамболов”, където с начален час 18.00 ч. ще изнасят кратки концерти. Програмата ще продължава с официалните вечерни представяния на участниците на сцената на Античния театър от 20:00 ч.

Освен концертите в Пловдив, представления ще има и в други райони на областта.

Церемонията по откриването е на 25 юли, понеделник, от 20 часа на Античния театър. На същата сцена в последната вечер – 29 юли, петък, от 20 часа ще се състои Гала-концертът и церемонията по официалното закриване на събитието.

Всички концерти са с вход свободен!

 

Ето и информация за участниците:

 

АРЖЕНТИНА

БАЛЕТ „FOLKLORICO DE LA PROVINCIA DE SANTA CRUZ“

През февруари 2016 г. се полага началото на балета FOLKLORICO DE LA PROVINCIA DE SANTA CRUZ. В репертоара на този проект има десет фолклорни произведения, които са събрани с работата и приноса на най-значимите хореографи в Аржентина като Ариел Соса, Флоренсия Пасони, Фернандо Родригес, Лео Сантандер и др.

Проектът  FOLKLORICO DE LA PROVINCIA DE SANTA CRUZ е реализирал гостувания в редица градове на провинция Санта Круз, а на национално ниво, през  2015, 2016, 2017 и 2019, балетът е определен като официалния танцов състав за откриването на най-популярния фестивал в Кордоба "Исус Мария". Танцьорите участват и в многобройни телевизионни програми. Гастролирали са в Турция, Филипините, Колумбия, Саудитска Арабия, Румъния, България и др.

 

БРАЗИЛИЯ

КУЛТУРНА АСОЦИАЦИЯ FLOR RIBEIRINHA

Повече от 25 години културната асоциация Flor Ribeirinha работи за опазването, поддържането, защитата и разпространението на автентичната бразилска култура, и по специално Siriri и Cururu, както и други форми като Boi Bumbá, Frevo, Samba и т.н.

Flor Ribeirinha е основана в град Куяба, щата Мато Гросо в Бразилия, в историческата общност, наречена Сао Гонсало Бейро Рио, където асоциацията се грижи за опазването на традициите, свързани с празниците на светци, производството на глинени съдове и типични храни и напитки.

От 2010 г. групата Flor Ribeirinha е гастролирала на Американския континент, посещавайки страните Перу, Парагвай и Аржентина. В партньорство с Бразилската федерация за народни изкуства - FEBRARP BRASIL Flor Ribeirinha участва в големи международни фолклорни фестивали в Европа, включително във Франция - Мартиг, Монтоар и Конфоланс, в Италия - Тарченто, Апиро и др., а през 2016 г. се състезава в "Cheonan World Dance Festival" в Южна Корея, завоювайки престижното 2-ро място. През 2017 г. групата участва в един от най-големите конкурси за изкуство и култура - „18th Festival of Buyukçekmece“ в Турция, представяйки шоуто MATO GROSSO DANÇANDO BRASIL, с което представя традиционните бразилски танци с многобройните и характерни нюанси, ритми и жестове.

 

РУМЪНИЯ

ФОЛКЛОРНА ГРУПА “ДОР ТРАНСИЛВАН”

 „Дор Трансилван“ е една от най-известните румънски фолклорни групи. Тя е истински пазител на румънските народни песни и танци от мултикултурния регион Трансилвания. Групата е основана през 1994 г. и има удивителна дейност за този период.

Средната възраст на членовете на групата е около 20 години и повечето от тях са ученици и студенти. „Дор Трансилван“ има богат репертоар: песни, танци и традиционни обичаи от всички региони на Румъния. Заради добрата си хореография и отличен оркестър, групата е подходяща за всякакъв вид шоу, концерти на открито и др. Изпълняваните от тях сюити са от известни исторически региони на Румъния: Оас, Бихор, Молдова, Кодру, Чинтау.

През годините групата участва в много европейски фестивали във Франция, Италия, Чехия, Англия, Белгия, Полша и др. като е носител на редица награди и купи. През миналата година, на Международния фолклорен фестивал от Италия-Горица, групата е отличена със специалната награда за инструментал и виртуозност.

 

ГРУЗИЯ

АНСАМБЪЛ „ЙОЛОЩЕБАМИ”

Детският грузински национален танцов ансамбъл „Yiloshtyebami“ е създаден през 2005 г. като база на средното училище и Дома на творчеството в района на Зугдиди. Творчески ръководител на ансамбъла е хореографът Георги Сурмава. От създаването си Йолощебами печели първи места в републиканските фестивали-конкурси в Тбилиси и Батуми. Ансамбълът е в 3-та възрастова категория и наброява близо 100 танцьора.

Репертоарът на ансамбъла включва оригинални грузински танци, но с нови творчески композиции. На сцените в Пловдив ще се представят танците: „Мтиулури“, „Хоруми“, “Парикаоба”, “Аджарули”, “Сванури”, „Моксеури“, “Рачули”, "Афхазури", “Хевсурули”.

Всички носии са автентични, а музиката се изпълнява със съвременни инструменти. През тази година ансамбълът получи Гран При на Републиканския фестивал в Батуми и препоръка от Дружеството за развитие на културата и туризма за участие в Международните фестивали в Сливен и Пловдив. Ансамбълът е гастролирал в  Румъния, Турция, Украйна, Русия, България и др.

 

ТУРЦИЯ

KUZEYİN USAKLARİ FOLK DANCE GROUP

Фолклорна танцова група „Кузейин Усаклари“, Анкара, Турция функционира от 2003 г. В социалните им проекти, изпълнявани на принципа на доброволчеството, фолклорните танци и музикалните дейности се използват като специфични средства за развиване на споделен екипен дух и подобряване разбирането за лична и групова отговорност.

Групата за народни танци „Kuzeyin Usaklari“ е международно призната и се радва на топло посрещане по време на многобройни представления и фестивали в Турция и чужбина. Артистите стриктно поддържат имиджа  на автентичната турска култура в нейния оригинален вид.

Групата за народни танци „Кузейин Усаклари” имаше честта да бъде първото и единствено сдружение за народни танци, участвало във финалите на „Турски талант” през 2011 г., като счупи рекордите по рейтинг в турските телевизии.

 

БЪЛГАРИЯ

ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „ТРАКИЯ“ – ПЛОВДИВ

Главен художествен ръководител: проф. д-р Даниела Дженева

Фолклорен ансамбъл „Тракия“ гр. Пловдив е създаден през 1974 г. Творческият му облик е създаден от проф. Кирил Дженев, но се развива през годините с помощта на най-големите автори в областта на фолклора. Съществен принос за този неувяхващ творчески заряд винаги са имали и изпълнителите.

Вече 45 години „Тракия“ е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди. Спектаклите на Ансамбъла излизат от рамките на традиционните концерти и по един блестящ начин разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области.

До сега са изнесени хиляди концерти във всички краища на България и в повече от 60 страни по света. Ансамбъл „Тракия“ е емблема за град Пловдив и уникално Българско постижение за световната сценична култура.

 

БЪЛГАРИЯ

ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ "ДИЛЯНКА"

Главен художествен ръководител: Мария Кьосева

Фолклорен Танцов Ансамбъл "Дилянка" гр. Пловдив е създаден през 1992г. от хореографа Мария Кьосева. В ансамбъла танцуват над 100 момичета и момчета, разделени в три групи – подготвителна школа, средна група и младежка формация. В репертоара на  “Дилянка“ са включени танци от всички етнографски области на България. Колоритните костюми и динамика на танците завладяват публиката не само у нас, но и в чужбина. Вече 30 години, ансамбълът е сред най-активните в културния живот на Пловдив. Фолклорният състав „Дилянка“ многократно е бил лауреат на наши и международни фолклорни фестивали. Успешните гастроли на танцьорите включват турнета в Чехия, Полша, Гърция, Белгия, Франция, Италия, Кипър, Дания и много други, от които през годините са получавали многобройни фестивални отличия.