Контролът по плажовете е засилен и строг. Проверките са внезапни и никой от концесионерите и наемателите на плажовете не знае кога ще бъде проверяван. Само за първите две седмици след началото на активния сезон има повече съставени актове за нарушения отколкото миналото лято. Това обяви министърът на туризма Христо Проданов в предаването „Въпросите“ по ТВ1.

„Най-често нарушенията са свързани с неизпълнение на концесионните договори – по-голяма площ за платена зона за плаж за сметка на свободната, няма предупредителни табели, липсват спасители или медицински екипи. Ние държим на чистотата на плажовете, наличие на спасители и обособени зони според подписаните договори“, коментира министърът.

Възложените проверки на концесиите на плажове са показали, че „за над 90% от концесионните процедури има заведени дела и съдът се е произнесъл, че всичко е наред“. От началото на мандата до този момент правителството не е сключило нито един договор за концесия, а единствено за наеми.

„Сменени са кадрите, които се занимаваха с концесиите в министерството и реформирахме структурата, защото една и съща дирекция правеше процедурите и проверките. Разделихме дейността в две дирекции, за да има прозрачност“, допълни министър Проданов.

Има признаци за сериозно възстановяване на туризма, хората започнаха по-често да пътуват след като ограниченията паднаха, показва статистиката на министерството. „Сезонът върви по-добре спрямо 2021 година“, смята министърът.

По думите му ще трябва да се научим да живеем с ковид, а истерията по темата и дезинформацията пречат на туризма: „Надявам се ковид вълната няма да е толкова тежка. Вредим на бизнеса, вредим и на психиката на хората, защото им омръзна от сутрин до вечер във всяка една новинарска емисия да се съобщават колко са болните и колко са леглата“.

Относно резервациите за сезона, министър Проданов обясни, че войната в Украйна се отразява най-много на Северното Черноморие заради липсата на украинските и руските туристи. „Министерството на туризма прави всичко възможно да компенсира по-малкото туристи от Украйна и Русия, като пренасочихме средствата за реклама към други пазари. Това оказа добър ефект, голям ръст очакваме от Полша, Унгария и Чехия“, допълни министърът. България се рекламира на всички водещи европейски пазари, участваме на изложения и дестинация България се рекламира в 25 държави.

Голяма част от ведомствените бази вече са свободни и служителите на институциите може да почиват в тях. Към момента около 25 000 украински граждани продължават да са в местата за настаняване, от тях 3 000 са във ведомствените бази, коментира министърът. Част от търсещите закрила заради войната в Украйна, вече са намерили работа и по думите на министър Проданов има много добре подготвени специалисти, които успешно се социализират в България.