Само за една седмица - от 11-ти до 18 юли екипи на противопожарните звена са погасили над 150 пожара в сухи треви, запалени отпадъци и горски фонд на територията на областта, като благодарение на бързата и професионална реакция на огнеборците не са допуснати материални загуби и са спасени големи площи земеделски култури и къщи и не са допуснати по- сериозни инциденти.
Пожарите в суха растителност се разпространяват бързо, обхващат големи територии, а труднодостъпните и пресечени терени затрудняват придвижването на противопожарната техника и гасенето на огъня. При наличие на вятър фронтът на пожара бързо променя посоката и може да се разпростре върху големи площи. Това поставя в реален риск съседни земеделски ниви, къщи и стопански постройки.
Пожарникароте призовоха да не се пали огън на открито.
Не разчиствайте сухата растителност чрез изгаряне. При почистване на вилите си, изхвърляйте сухата растителност на подходящи места, а не я унищожавайте чрез палене, защото действията ви могат да причинят пожар със сериозни материални щети. Никога не палете огън при наличие на вятър – той може да разнесе искри и топли частици на големи разстояния. Сухата растителност е леснозапалима и това допринася за бързо разрастване на горенето. Дори сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие могат да причинят произшествия със значителни щети.
Не допускайте небрежно изхвърляне на неизгасени фасове и клечки, включително и от автомобилите, когато преминавате през терени със суха растителност.
Ако забележите признаци на пожар незабавно съобщете на тел.112.
Можете да предприемете мерки и сами, след подаване на сигнал и само ако действията не застрашават здравето и живота ви!
Нека мислим за онези, които влизат в огъня, когато другите бягат от него!