Безплатни прегледи за хепатит В и С ще се проведат в Пловдив от 29 юли до 5 август. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Целта на кампанията е повишаването на ефективността в борбата с тази опасна инфекция. Тя се провежда непосредствено след Световния хепатитен ден, който се отбелязва на 28 юли.

Тестването на желаещите, което е изцяло доброволно ще става  от екипи от РЗИ-Пловдив и Националната лаборатория по вирусни хепатити към  Центъра по заразни и паразитни болести.

На 29 юли до Централна поща в Пловдив ще бъди открит мобилен кабинет, който ще работи до 5 август от 9 до 14 часа.  През този период желаещите могат да се прегледат в в сградата на РЗИ на ул. "Перущица" от 9 до 14 часа.

Световната здравна организация информира, че по света 1,1 милиона смъртни случая са причинени именно от хепатит B и хепатит С инфекции. В същото време диагностицирани са около 10% от лицата, които имат хронично протичаща инфекция с хепатит B, а децата, които имат достъп до ваксина срещу хепатит B при раждане, представляват едва 42 %.
В изпълнение на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в Република България за периода 2021 - 2025 г. Министерството на здравеопазването осигурява диагностикуми и консумативи за диагностика на вирусни хепатити за нуждите на лабораторната мрежа в страната. Сред основните цели на Националната програма са: намаляване на заболяемостта с 45% и смъртността с 30% от хронични вирусни хепатити до 2025 г.; достигане и задържане на 95% обхват с трети прием на ваксина срещу хепатит B при деца; достигане на нива за диагностика и лечение на хепатит В и С - над 50% диагностицирани пациенти и над 40% лекувани и намаляване на разпространението на вирусни хепатити А, D и Е.