Стартира поетапното подписване на договори между Община Пловдив и одобрените за получаване на нови екологични отоплителни уреди домакинства. Евелина Гадженокова и Стоян Костадинов са първите граждани, с които днес бяха сключени договори за подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и въглища с екологични алтернативи на пелети и електричество.

„Това е един от поредните проекти, които успяхме да спасим и един от най-важните в нашата управленска програма. Въпреки динамичните времена, в които живеем, той успява да се реализира, благодарение на екипа, който прави това възможно“, заяви в началото на официалната среща кметът Здравко Димитров и пожела успех на участниците.

„Благодарен съм, че Община Пловдив предоставя тази възможност за безплатна подмяна на старите отоплителни уреди и се радвам, че успях още в началото да кандидатствам за програмата“, сподели Стоян Костадинов, който ще премине към по- екологично отопление на пелети. Като основна причина за участие в проекта и двамата кандидати посочват, че избраните от тях нови уреди ще бъдат по-лесни за използване, почистване, както и че ще допринесат за по-чист въздух в града.

„Решихме, че в един апартамент е много по-удобно да се отопляваш на климатици. Надявам, се че резултатът ще си заслужава“, коментира Евелина Гадженокова.

За момента подписването на договорите ще се извършва единствено в Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ на ул. „Емил де Лавеле“ 9. Гражданите ще бъдат предварително уведомени от екипа на проекта и поканени за сключване на договор.

По време на срещата зам.-кметът по екология Анести Тимчев съобщи, че към момента по проекта има 1880 одобрени декларации на граждани, като от тях 1260 са окончателно проверени и с готовност за сключване на договор. Той допълни, че Община Пловдив е в процес на сключване на договор с фирмата изпълнител за доставка и монтаж на климатици, а всеки момент ще бъде окончателно финиширана  и обществената поръчка за отопление на газ и за радиатори. Вече са избрани изпълнители за доставка и монтаж на устройства за битово отопление на пелети и са определени специалисти по отопление и вентилации, които да извършват мониторинг.

По думите на Тимчев системата за кандидатстване по проекта е изключително динамична. „Случва се участниците да се откажат от първоначалния си избор и да кандидатстват за друг екологичен метод за отопление“, споделя той.  Зам.-кметът добави още, че с цел повишаване ефективността на проекта се предвижда набирането на студенти-доброволци, които да провеждат срещи с потенциални нови кандидати, както и активна работа с пенсионерските клубове на територията на града.

Община Пловдив напомня, че продължава набирането на заявления за безплатна подмяна на отоплителните уреди. Попълнени и подписани декларации за участие гражданите могат да подават всеки работен ден от 08:30 до 17:15 ч. в деловодството на Община Пловдив, в сградите на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ на ул. „Емил де Лавеле“ 9 и ул. „Железарска“ 1, в районните администрации, както и онлайн на имейл direkcia_ecologia@plovdiv.bg  Повече информация за необходимите документи за участие можете да намерите тук: https://bit.ly/3yPGn5j Всички одобрени кандидати следва да попълнят и декларация за платени данъци, която може да бъде изтеглена тук: https://bit.ly/3cbexYw

На официалната среща присъстваха още зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов, ръководителят на проект „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление“ инж. Анета Авджиева, директорът на Дирекция „Обществени поръчки” Тодор Тодоров, членове на екипа на проекта.