Пловдивският окръжен съд взе най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража спрямо Христо Сираков. Спрямо 29-годишния мъж е повдигнато обвинение за това, че на 30.07.2022 г. в с. Браниполе, обл. Пловдив, умишлено е умъртвил 84-годишната Митра Сиракова., негова баба – престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс.
Обвиняемият е привлечен към наказателна отговорност за тежко умишлено престъпление – убийство, за което Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години.
Съдът прецени, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият  Христо Сираков. е извършил деянието, за което е привлечен към наказателна отговорност.  
Съдът намира, че при мярка различна от задържане под стража има  реална опасност от извършване на престъпление. Обвиняемият  е неосъждан, но самият начин на извършване на престъплението – умъртвяване на 84-годишната му баба, която се е грижела за него, с множество удари, най-вероятно с чук, го характеризира като жесток човек и води до извод за висока обществена опасност както на извършеното деяние, така и на самия обвиняем.
Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 11.08.2022 г. от 10.00 часа.