Започва реализирането на проекта „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, обяви заместник-кметът на града Пламен Панов, предаде Радио Пловдив.

В проекта са включени 7 културни институции – Общинският институт „Старинен Пловдив“, Археологическият, Историческият, Етнографският и Природонаучният музеи, Градската художествена галерия и Народната библиотека „Иван Вазов“. Стойността на бюджета е 781 550 лв., като над 664 000 лв. от тях идват по Програма на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, а останалите са национално финансиране.

В част от културните институти ще се ремонтират някои пространства, а в представянето на експонатите ще се включват нови технологии.

По проекта ще бъде разработено единно мобилно прирожение тип куест (quest) игра, което ще функционира между всички музеи, галерии, експозиции и културни пространства. С помощта на добавена реалност туристът ще може с телефон или таблет да разглежда артефактите, а влизайки в един музей, ще бъде насочен да разгледа и други културни обекти.  

При 10 милиона движими артефакти в България, в културните институции на Пловдив те са над 2 милиона. Тенденцията по света е „да се бяга“ от витрините и да се търси дигитализация, обясни зам.-кметът Пламен Панов.

Проектът приключва в края на февруари 2024 г. Има идея към приложението на по-късен етап да се включи и недвижимото културно наследство на Пловдив, така че туристите, докато се разхождат по Главната, да разглеждат Античния форум, Римския стадион и др., добави заместник-кметът по културата.