Служебното правителство сменява целия ръководен състав на "Булгаргаз", съобщава бТВ, позовавайки се на подадено заявление в Търговския регистър. Новината е потвърдена от говорителя на кабинета Антон Кутев.

За нов шеф на обществения газов доставчик е назначена Деница Златева - дългогодишен кадър на БСП и бивш служебен заместник министър-председател в правителството на Огнян Герджиков, отговарящ за подготовката на българското председателство на ЕС. Тя бе част от екипа на Сергей Станишев.

Освен Людмил Йоцов, който беше шеф досега, обаче са сменени и всички други членове на борда. На тяхно място ще бъдат назначени Димитър Спасов, Татяна Петрова-Бояджиева и Валентин Синабов. В компанията обаче остава Иван Топчийски.

Промените все още не са одобрени от Агенцията по вписванията.

Роката е напълно очаквана, особено на фона на тежките критики, които служебният кабинет и лично президентът Румен Радев отправиха към състоянието на българската енергетика. Ръководството на "Булгаргаз" бе обвинено и че е купувало скъп газ през посредници, че не е успяло да осигури сигурни и евтини доставки до края на годината и че едва ли не само е спряло газа от "Газпром".