Стартът на учебната година за 6 деца със специални образователни потребности е под въпрос заради конфликт между техните родители и институциите, прeдаде U4avplovdiv.com. Това обявиха днес засегнатите семейства, които изразиха публично недоволството си пред сградата на Средно училище за ученици с увреден слух „Проф. д-р Стоян Белинов“. Те заявиха категорично, че тяхно право е да решат къде децата им ще се чувстват най-добре и кое е подходящото учебно заведение спрямо поставените диагнози. На този етап обаче имат отказ от комисията за насочване към Регионалния център за подкрепа процеса на приобщаващо образование (РЦПППО). Бащите и майките са потърсили за съдействие общинския съветник  Йордан Василев от групата на "Автентична лява БСП".

Сагата се точи от юни месец насам. Въпреки първоначалното единодушно мнение на комисията, която дава становище детето ми да бъде записано в СУ за УУС „Проф. д-р Стоян Белинов“, директорът на РЦПППО Катя Стоилова отказва, тъй като нейното мнение е финално. Ние възразихме, пращахме сигнали до Областна администрация и до МОН, но заради смяната на кабинета няма крайно становище и се наложи отново да пускаме жалби, разказа една от майките, чието дете трябва да бъде в 1 клас.

Ради Минчев, баща на бъдещ първокласник, пита защо се налага да минават през повторна комисия и да вадят отново всички документи, да се правят пак изследвания, което допълнително стресирало децата. „Този пинг-понг трябва да спре. Изискването за допълнителни документи отнема време, а сме на прага на новата учебна година. Това е пълен абсурд, да искаш детето ти да учи, а да не ти казват “не може”, ще сезирам Агенцията за закрила на детето и Комисията за защита от дискриминация“, категоричен е Минчев, който е бивш кмет на Перущица, а сега влиза в кандидатдепутатска надпревара.

Майка на дете, което до момента е учило в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, взела решение да го прехвърли в СУ за УУС, тъй като детето не се интегрирало в масовото училище. Тя не крие, че то чува, но уточнява, че има частична загуба на слуха, а 16 децибела е границата, която позволява то да бъде записано в училище за ученици с нарушен слух. Детето трябва да бъде в 6 клас, има и леко забавено умствено развитие.

Друго от „спорните“ деца трябва да бъде в 5 клас. Майка му недоумява как е възможно до този момент да е било в СУ за УУС, а сега да получи отказ от комисията. Тъй като преминава от начален в прогимназиален етап, имало изискване да представи нови документи.

Има дете с телково решение за аутизъм, но и с частична загуба на слуха, за което била представена аудиограма, но комисията не я зачела, тъй като нямало становище на лекар.

 

На днешния своеобразен протест присъстваха както учители от СУ за УУС „Проф. д-р Стоян Белинов“, които обаче се въздържаха от коментари, така и ресурсни учители от Регионалния център, някои от които са участвали и в комисиите. Те обясниха, че според Наредбата за приобщаващо образование екипът прави оценка и представя становището си пред директора на Центъра, който може да го потвърди или отхвърли. Родителят, от своя страна, също има право да се съгласи или да не се съгласи с крайното решение на директора. Според експертите от Центъра деца аутисти не следва да бъдат записвани в училище за ученици с увреден слух, тъй като се касае за качествено различни нарушения, при които подходите и методите на работа са взаимоизключващи се.

По нареждане на МОН екипът на предишния областен управител Йордан Иванов е започнал проверка по казуса, сега отново се извършва такава от служебната администрация. Вчера е била организирана среща и в Регионалното управление на образование във връзка с несъгласието на родителите, които обаче отказват да представят нови документи и да доказват диагнози.