Покривът на ОУ "Душо Хаджидеков" гори.  Пожарни екипи гасят огнената стихия. Община Пловдив съдейства на огнеборците, направена е организация като са осигурени вишки от  ОП "Градини и паркове" и цистерни с вода от ОП "Чистота".

"На място сме заедно със зам.-кметът Стефан Стоянов, който на по-късен етап ще направи оглед на училището, за да се установи какви са щетите и да се търсят варианти за учебни помещения", заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров.

"Шест екипа гасят пожара, обхванал покрива ОУ "Душо Хаджидеков". Пламъците са се разпросттрели  огромна площ от покривната конструкция, а сигналът е подаден в 11.30 ч в Оперативен център на РДПБЗН. Огънят е пламнал след предприети ремонтни дейности върху покрива на сградата, като на по- късен етап ще се установява дали са спазени всички мерки за безопасност. Персоналът е  успял да се самоевакуира", съобщиха от Пожарната. 19 паралелки с учиници от ОУ "Душо Хаджидеков" няма да започнат учебната година там, а ще бъдат преместени в други училища, докато приключи ремонтът там.

 Между 30 и 40 души са не санимари в сградата  ОУ "Душо Хаджидеков" преди избухването на пожара. От днес всички колеги се връщат на работа.  Благодарение на инструкциите, които сме правили, са успели да се евакуират, за да няма още по- голяма трагедия", заяви директоркета Грозденка Николова.

Тя добави, че не този етап не знае какво е състоянието на сградата.

 "Извършвахме  ремонт заради теч на покрива. Според това, което ми казаха, пожарът е тръгнал от черна хартия, която е трябвало да бъде залепена. Работникът, който е извършвал тези дейности е евакуиран. Ремнтът се е извършвал над канцелариите и стаята за архив", поясни още  Николова.

19 паралелки има в училището, които трябва да бъдат преместени за старта на учебната година. Те ще бъдат настанени в 2 училища в центъра, каза зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. По-късно ще стане ясно кои са те.

 

"Пожарът в ОУ “Душо Хаджидеков” вече е загасен. До края на деня ще може да се направи първа оценка на щетите. Всички много се надяваме поне част от сградата да може да се ползва. Имаме няколко резервни варианта да преместим децата за 15 септември, ако се наложи", съобщи зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.