Ботев загуби от Локомотив с 0:1  в първото издание на дербито на Пловдив за сезона. Двубоят се игра на стадиона в пловдивския парк "Лаута".

Двата тима си размениха по едно полувреме, като домакините имаха превес през първите 45 минути. След почивката ботевистите имаха повече положения, но не успяха да се възползват от тях.

В първите минути "черно-белите" бяха по-добрият отбор и стигнаха до няколко ситуации. Удари на Боруков и Пунчец бяха отразени от отбраната на ботевистите.

В 17-ата минута опасен фаул за "смърфовете" бе изпълнен от Карагарен, но право в стената. Паскалев стреля неточно с глава, а в 24-ата минута Хидайет Ханкич изби много силен удар на Димитър Илиев.

"Канарчетата" отговориха със страхотен рейд на Елвис Ману в 32-ата минута, като нападателят преодоля няколко бранители и от чиста позиция стреля, но покрай гредата. До края на първата част удар на Дион бе спасен от стража на Ботев.

Второто полувреме стартира с по-добра игра на "канарчетата", но точно тогава Локомотив нанесе своя удар. В 50-ата минута Емануел Току сбърка фатално при изнасяне на топката, "черно-белите" организираха бърза атака и Карагарен пусна пас към Дион, който на празна врата вкара за 1:0.

Водени от своята вярна публика, която не спря да подкрепя отбора през всичките 90 минути, "канарчетата" натиснаха своя съперник и започнаха да редуват положение след положение.

Още в 53-ата минута Реда Рабей се озова на страхотна позиция в наказателното поле, но ударът му бе спасен от вратаря. 2 минути по-късно гол на Брахими бе отменен заради засада.

Последва неточен удар на Роберто Пунчец, преди да се стигне до 60-ата минута, в която Тодор Павлов спаси отбора си от изравнителен гол. Реда Рабей пусна към Антоан Бароан и нападателят шутира, а Павлов изчисти пред голлинията.

В 68-ата минута Ханкич спаси слаб удар на Боруков, а в 75-ата минута Секулич се отчете с фрапантен пропуск. Бароан напредна и подаде към Мартин Секулич, който на няколко метра от вратата абсолютно необезпокояван отправи неточен удар.

В 85-ата минута втори гол на Мохамед Брахими бе отменен от Волен Чинков. Виктор Генев се пребори за кълбото след центриране и Брахими прати топката в мрежата, а главният съдия отсъди нарушение в атака, като попадението дори не бе разгледано от системата VAR.

Дълбоко в добавеното време Ботев направи последния си пропуск. Генев центрира в наказателното поле, където Мартин Секулич надскочи бранител и засече с глава, а стражът на "черно-белите" се намеси по най-добрия начин, носейки трите точки на тима си.