На тържественото откриване на новата 2022/2023 учебна година в Университета по хранителни технологии на 19 септември 2022 г. от 10,30 ч. сред официалните гости се очаква да бъдат министърът на земеделието Явор Гечев и неговият заместник Георги Събев, възпитаник на УХТ.
На събитието ще присъстват още представители на Министерство на образованието и науката и Министерство на туризма, представители на управата на града и областта, ректори на висши училища, представители на Съвета на настоятелите на УХТ, представители на бизнеса от хранително-вкусовата и туристическата индустрия, преподаватели, служители, студенти и родители.
По време на тържеството 11 първокурсници, приети с максимален бал в университета, ще получат студентските си книжки от ректора проф. д-р Пламен Моллов.
От името на новите студенти поздравление ще отправи Антония Зарянова от специалност „Технология на парфюмерийни, козметични и ароматно-вкусови продукти“.
Всички първокурсници отново ще могат да получат безплатни таблети. Учебният процес започва присъствено на 19 септември 2021 г. по вече обявените на сайта на УХТ седмични разписи
На откриването за първи път ще бъде връчена специалната статуетка „Плодотворие“ на УХТ, изработена от скулптура Цвятко Сиромашки. Идеята е да бъдат отличени хората със солиден принос в развитието на университета.