3000 евро била тарифата за прехвърляне на чужденец

30-годишен сирийски гражданин е задържан в Пловдив по подозрение, че организирал канала за трафик на мигранти у нас, при който на 25 август след сблъсък с автобус, превозващ чужденци загинаха двама полицаи в Бургас. Това съобщи Димитър Пехливанов от пловдивската районна прокуратура.

Арестувани са още  11 души, които са помагали на сириеца в неговата дейност. Претърсени са  адреси в Пловдив, Харманли, Хасково и Средец. Иззети са флашки, компютри и пари.

Ако обвиненията срещу задържаните се докажат ги грозят от 1 до 6 години затвор и глоби от 2000 до 5000 лева.

"Сириецът от Пловдив контактувал с двама души от Истанбул. След като се съберат достатъчно брой мигранти те го уведомявали и ги прехвърляли у нас през границата. Превозвали ги с автобуси до София и Пловдив, след което ги прехвърляли в Западна Европа. Цената на превоза на един мигрант била 3000 евро", обясни прокурор Пехливанов.  Организаторът на канала получавал парите на  банкова сметка, след което плащал на своите съучастници. При извършените претърсвания са открити и 22-ма чужденци.  Зам.-апелативният прокурор на Пловдив Румен Попов и Димитър Пехливанов изразиха задоволството си от доброто взаимодействие на държавното обвинение с полицията.