Старши треньорът на Ботев Пловдив Станимир Стоилов съобщи поставената цел пред тима за втория полусезон, и обяви какви ще са трансферите в клуба тази зима. Това стана на пресконференция преди първата тренировка на тима, с която "канарчетата" започнаха подготовката си

-Г-н Стоилов, каква е цалта на Ботев през пролетта?-Целта, която ни е поставена от ръководството  е класиране в Лига Европа,  независимо дали ще стане  през Купата или през първенството. Така че трябва да направим всичко възможно, с общи усилия, Ботев да е един от четирите отбора, които участват в евроквотата.

- Защо се стигна до раздялята с някои от футболистите, които  бяха титуляри?

-Разделихме се с футболисти, които според мен нямаха достатъчно амбиция да се развиват. Това бе единствената причина за нашето решение. Аз смятам, че те са добри футболисти, и могат повече, отколкото показаха. Според мен трябваше да имат малко повече амбиция, иначе техните футболни качества са безспорни. Изключвам от тази група Бобан Грънчаров, който бе дисциплинарно уволнен. Един футболист не може да се мисли за по-голям от клуба.

- Не поамети ли голям риск, като на практика ще градите нов отбор за пролетта и то при положение, че футболния пазар през зимата е по-свит.

-Ние не се разделихме  с много  титулярни играчи. Първите 13-14 остават. Футболистът, който наистина ни липсва в момента е Тодор Неделев. Трудно е да намерим играч  от неговата класа, да не кажа, че е химера.  Неслучайно към него имаше такъв голям интерев от западноевропейски клубове и от Майнц 05 пратиха толкова много пари, за да го имат. Ще се опитаме с едно-две-три попълнения в атаката или в средата на терена, да компенсираме отсъствието му.

- Неговата травма и отсъствието му през повечето мачове през есента ли се оказаха решаващи за слабото представяне на Ботев?

- Не само неговото отсъствие. Иван Цветков и Мариян Огнянов също пропуснаха доста мачове заради травми и операции.  Това са трима водещи наши играчи в атака. Липсата им ни принуди да правим размествания, да пращаме футболисти като Абел Анисе да играят на необичайни постове. Направихме доста грешки в някои мачове срещу слаби отбори и ги загубихме.

- Има ли нови футболисти в отбора?

-За жалост днес не можем да представим нов играч. Всички положихме много усилия, аз почти не съм се прибирал в България, днес до края на деня се надявам да имаме двама румънски футболисти. Имаме договорка, споразумение, но докато не пристигнат и не минат прегледи, не можем да кажем със сигурност, че всичко е наред. Днес-утре очаквам да се подсилим с млад футболист в атака, от Холандия. Освен тези тримата, още един или двама нови може да има. Тези тримата са свободни агенти, а другите, към които имаме интерес, може би ще трябва да се заплати трансферна сума. Амбицията е максимум един или двама още, и с това ще приключим. Искам колкото напуснат, толкова да вземем, защото предстои сгъстен сезон, а имаме амбиции да участваме и в двата турнира.

- Ще съумеете ли с тях да подсилите отбора?

- Правим всичко възможно да превлечам класни изпълнители. Няма да ни бъде никак лесно, но работим.

- Каква е съдбата на Валри Домовчийски, Елведин Джинич и Станислав Костов?

- Те няма да останат в отбора. За Валери търсим отбор, в който да играе, така че решението да е удовлетворително за всички. Джинич и костов няма да останат в Ботев.