29-годишният сириец Масуд Абдо, обвинен в трафик на мигранти, размаха среден пръст в коридора на съдебната палата в Пловдив преди заседанието по мярката му за неотклонение. Същото направи и известният като Цар Киро Кирил Рашков в Асеновградския районен съд след задържането му  заради  размириците в Катуница, започнали точно преди 11 години на тази дата.

Абдо бе доведен в съдебната зала под засилен полицейски конвой, заедно с четиримата си съучастници, сред които една жена. Прокуратурата поиска постоянен арест за петимата.

Съдия Момчил Найденов не допусна журналисти в залата с мотива, че задържаните не искали да бъдат снимани. След заседание, продължила повече от три часа той уважи исканите на прокуратурата и остави за постоянно в ареста и петимата задържани. Адвокатите им обявиха, че ще обжалват мярката пред Окръжния съд. Неговото заседание е насрочена, за четвъртък, 29 септември от 15,30  часа.

"Доволен съм от решението на съда. Това показва, че доказателствата, които представихме са солидни", коментира прокурор Димитър Пехливанов. Той добави, че две дни дни след ареста на Масуд Абдо на неговия телефон е получило съобщение от Истанбул  с посочена локация, където ще пристигне група мигранти.

"Полицаите реагираха и заловиха там 30 мигранти", добави прокурор Пехливанов.