Нов, последно поколение, линеен ускорител, с възможност за радио хирургия, откриха днес в „Комплексен онкологичен център – Пловдив“.

Управителят на лечебното заведение доц. д-р Тихомир Дерменджиев, заедно с кмета на Община Пловдив Здравко Димитров прерязаха официално лентата пред помещението, в което е инсталиран апаратът.

Новият линеен ускорител „Вариан“  е оптимизиран за образно направлявана лъчетерапия. Технологията, която се използва е усъвършенствана за модулирано по интензитет лъчелечение и обемно модулирана ротационна терапия чрез използването на най-новите технологии на Вариан.

Технологията е уникална по рода си, защото е по-бърза, както при получаване на образ, така и при третиране на пациента с най-щадящото лечение. Средната продължителност на третиране на пациент е 8 минути, като самото облъчване е с продължителност от приблизително 2 минути, което позволява лечението на много по-голям брой пациенти. За удобство на пациента масата е по-ниска, по-безшумна и по-бърза. Последното поколение на апарата е с изключително ниска консумация на електроенергия и ниско ниво на разходите за експлоатация.

Апарата е закупен за сумата от 5 000 000,00лв. без ДДС, чрез обществена поръчка, обявена през месец септември 2021г. и проведена съгласно всички законови изисквания. Финансирането е реализирано чрез Фонд „Jessica за България“ към оперативна програма „Регионално развитие“, банка ДСК и самоучастие на лечебното заведение.

За работа с апарата вече са обучени всички специалисти от Отделението по лъчелечение в „Комплексен онкологичен център“ – гр. Пловдив.

Доц. д-р Дерменджиев изказа своите благодарности на кмета на Община Пловдив Здравко Димитров, на общинските съветници и на своя екип, без които закупуването на този апарат нямаше да е възможно.

„Закупуването на апарата измина дълъг път от няколко  години, от момента, в който се е породила необходимостта от него, до момента, в който аз и моят екип осъществихме покупката му. Именно последната година бе ключова за успешната реализация на тази дългоочаквана инвестиция.“ сподели пред присъстващите управителят на КОЦ-а и допълни: „ От избирането ми за управител на Комплексен онкологичен център, моята работа и тази на екипа ми, е да предлагаме най-доброто, иновативно и щадящо за пациентите ни лечение. Благодарение на този, последно поколение апарат, това вече е възможно. Закупуването на линейния ускорител е най-важната стъпка правена от нас досега. „