Пловдивско певческо дружество "Ангел Букорещлиев" и Камерна певческа формация "Слънчеви гласове", с диригент Илиян Тиганев, ще зарадват пловдивчани и гостите на града с безплатен концерт за втори път през тази година. Събитието ще се състои на стълбите на "Каменица" от 11:00 ч. на 01.10.2022 г. То е подарък от изпълнителите за Световния ден на музиката.

Репертоарът на двата състава е от обработени български песни и песни от известни композитори. В концерта ще се включи и младият даровит акордеонист Никола Косов. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

ППД "Ангел Букорещлиев" води началото си от далечната 1895 година в къщата на Никола Попов, където се събират 18 ентусиазирани почитатели на музиката, които решават да създадат хор. За диригент е поканен Ангел Букорещлиев - учител по пеене в Пловдивската мъжка гимназия. Няколко месеца по-късно на 4-ти март 1896 г. се провежда учредително събраниe, на което любителския мъжки хор е преименуван на Пловдивско Певческо Дружество. Член 1 на неговия Устав гласи: "Певческото дружество се създава, за да развива и разпространява българското и славянско пеене и въобще художествената музика" за първи негов председател е избран словенецът Антон Безеншек. На 21 септември, 1897г. Дружеството освещава знамето си, върху което стои девизът: "Песента сдружава, развеселява и утешава". С живота на Дружеството е свързана дейността на диригентите Антон Цариградски, Христо Манолов, Иван Кочетов, Коста Николов, Никола Кенов, Борис Кочев, Светослав Обретенов, Чудомир Делчев, проф. Асен Диамандиев, Месру Мехмедов, Крикор Четинян, Никола Липов и други. Дружеството е обявено за представителен хор на града, а Съюзът на българските композитори става патрон на състав - основно ядро е на хора към новосъздадената през 1953 г. опера, през 1956 - в навечерието на своята 60 годишнина е наградено с орден "Кирил и Методий" - І степен за дългогодишната си творческа дейност.

ПФ „Слънчеви гласове“ е създадена преди 4 години. Съставът е камерен, хористите пеят за удоволствие и от сърце. Имат изнесени редица благотворителни концерти. Във формацията участват момичета от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, НУМТИ „Добрин Петков“ и други учебни заведения в Пловдив. Групата дебютира с концерт на Римския стадион в рамките на проекта Youth Symphony Orchestra „Progressive“ – част от Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ през 2019-а година. Удостоена е с бронзов медал, на Международния фестивал с конкурсен характер „Кръстопът на музите“, гр. София. 2020 г.

На предстоящия концерт участват певиците Мария Хубенова, Гергана Терзиева, Боги Валентинова, Надежда Терзиева, Белослава Танчева и Аделина Налбанто