Служители от всички полицейски подразделения на пловдивската дирекция на МВР участват в спецакция за противодействие на престъпността и пресичане на нарушенията с политическите права на гражданите. Придадени са сили от Зонално жандармерийско управление - Пловдив, а в част от  действията са включени и представители на ТДНАП, Агенция „Митници” и Областна дирекция по безопасност на храните”. Обекти на проверките  са физически и юридически лица, частни адреси, магазини, заведения, заложни къщи, игрални зали, офиси за бърз кредит, пунктове за изкупуване на метали, складове за търговия с дърва за огрев и др.

В отговор на усилията да се гарантира законосъобразността на предстоящите избори, в дирекцията внимателно се анализира и проверява всяка една информация за престъпно намерение или подготовка за опорочаване на вота.  Още със започване на предизборната кампания служителите са осъществили контакти със собственици и управители на над 220 фирми и дружества, в качеството им на работодатели, за придобиване на данни за осъществяване на т.нар „корпоративен вот” сред персонала.

В рамките на днешния ден екипи на отдел „Икономическа полиция”, съвместно с колегите им от РУ-Стамболийски и сектор „Специализирани полицейски сили”, предприеха действия на два адреса в гр. Кричим и други два в с. Устина за проверка на информация, че се предлагат материални облаги за гласуване с определена бюлетина. Паралелно с това, разследващите провериха и магазин в хисарското село Кръстевич, където са открити за списъци с вересии.  В Асеновград служителите от районното управление установиха незаконна лихварска дейност. Двама са задържани, образувано е досъдебно производство.

До 9 ч. днес останалите междинни резултати от специализираната операция са:

Проверени 10 сигнала, свързани с нарушения около изборите – престъпления по чл. 167-169г от НК. Осем от тях са за открити списъци с имена и суми в магазини в пловдивските квартали „Шекер махала” и „Столипиново”, гр. Куклен, гр. Баня и с. Градина. Останалите два са за предлагане на суми срещу гласуване за определена политическа партия.

Извършени проверки на 966 души, 791 автомобила, 44 търговски обекти, 14 заложни къщи, 10 дружества за бързи кредити, 5 игрални зали.

Осъществен контрол на над 77 лица от криминалния контингент. Проверени над 55 рискови зони и места с компактно население, проведени 10 беседи с техни лидери.

Изготвени 134 предупредителни протоколи по чл. 65 от ЗМВР, 11 от тях са с конкретна насоченост за изборите. Съставени са и 82 акта за установени административни нарушения.

През изминалото денонощие са регистрирани 15 престъпления, а разкритите са 14 – 7 бързи производства, досъдебно производство и 6 проверки.