Пловдивският окръжен съд в процедура, протекла по реда на съкратеното съдебно следствие, определи на подсъдимия по НОХД№1007/2022 г. Иво Даскалов- - Лудия наказание в размер на 10 години лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване.
Подсъдимият   призна изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт. Размерът на така наложеното наказание е определен при условията на чл. 54 от НК и след редуцирането с 1/3, съгласно чл. 58а ал.1 от НК.
Със същата присъда съдът го лиши от право да управлява МПС за срок от 12 години.
Подсъдимият И. Д. бе признат за виновен в това, че на 2.05.2021 г. на Главен път II -86, км 9+400 /пътя гр. Пловдив –  Смолян/, област Пловдив, при управляване на моторно превозно средство – лек автомобил БМВ Х5, движейки се в посока запад – изток, нарушил правилата за движение по пътищата, а именно:
Чл. 42 ал.2 т.2 от ЗДвП: „Водач, който изпреварва, е длъжен, когато при изпреварването навлиза в пътна лента, предназначена за насрещното движение, да не създава опасност или пречки за превозните средства, движещи се по нея“, като при изпреварване навлязъл в насрещната пътна лента, предназначена за насрещно движение, при което създал пречка за насрещно движещия се лек автомобил БМВ 730Д.
Чл. 43 т.4 от ЗДвП: „Изпреварването на моторни превозни средства, с изключение на мотопеди и мотоциклети без кош, е забранено при използване на пътна лента за насрещно движение, когато изпреварващият не може да се върне безпрепятствено в напуснатата пътна лента“, като изпреварил моторно превозно средство, използвайки пътна лента за насрещно движение, когато не можел да се върне безпрепятствено в напуснатата пътна лента,
вследствие на което по непредпазливост причинил смъртта на Н. И., Г. К. и Р. У., като деянието е извършено в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта 2,17 на хиляда, като от деянието е настъпила смърт на повече от едно лице и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 343 ал.3 пр.1 и пр.5 б.Б пр.2 вр. ал.1 б. В вр. чл. 342 ал.1 пр.3 от НК.
Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.