От 7 до 9 октомври в пловдивската Изложбена зала "2019", както и върху нейната фасада ще бъде визуално представен проектът  „2019 Синергия на бъдещето“.   Той представлява  серия аудиовизуални произведения, които интерпретират архивните материали от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.  Авторите ще проведат отворена лекция на 8-ми октомври от 19:00 часа, в която ще разкажат повече за технологиите на изложбата.

„2019 Синергия на бъдещето“ е серия аудиовизуални произведения, които интерпретират архивните материали от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Съдържанието на проекта използва персонализирани автономни системи, за да изгради нелинейни наративи, отвъд конвенционалните техники. Изкуствен интелект, компютърно зрение, машинно самообучение класифицират и трансформират архивите, като извличат от тях метаданни, динамични параметри, текстури и форми. Новите модели се превръщат в своеобразна когнитивна картография на културното наследство, създадена от функциите на машината като „мислещ инструмент“. Многопластовата манипулация генерира един жив и постоянно променящ се организъм, разширява възможностите за изследване на документите и допринася за по-дълбокото осъзнаване на творческия импулс от бъдещето.
Проектът се реализира като част от програма „Наследство II” на Фондация „Пловдив 2019“. Неговото публично представяне ще се осъществи в пространството и върху фасадата на Изложбена зала „2019“, ул. „Гладстон“ №32, в периода от 7-ми до 9-ти октомври 2022 година. Авторите ще проведат отворена лекция на 8-ми октомври от 19:00 часа, в която ще разкажат повече за технологиите на изложбата.