С факелно шествие и девойки, които мачкат грозде с крака откриха фестивала "Брестовица - грозде и вино". 11-тото му издание е организирано от НЧ "Съзнание-1873"  в село Брестовица, с подкрепата на община "Родопи" и кметство Брестовица.

На събитието присъстваха кметът на общината Павел Михайлов, заместник-кметът Емилия Иванова, кметът на село Брестовица Любен Радев, общински съветници, граждани.

Началото беше дадено с възстановка на стария празник на Дионисий. Босоноги момичета в бели носии влязоха в стар дървен съд, за да изпълнят ритуала по мачкане на гроздето от тазгодишната реколта.

Един от основателите на този фестивал, тогава като самодеец, е заместник-кметът на община „Родопи“ Емилия Иванова.

„Този фестивал става все по-популярен в цялата страна. При основаването му идеята беше да покажем основния поминък на брестовичани –лозарството и винарството. Днес нашето село с гордост защитава титлата „Столица на виното“. Щастлива съм, че  споменът и  любовта към българските традиции са живи и се предават на поколенията“, каза в поздрава си заместник-кметът Емилия Иванова.

Част от основателите-самодейци е и кметът на село Брестовица Любен Радев.

 „Всеки втори жител на Брестовица се грижи за своя земя с лозови насаждения. Винопроизводството е основен поминък за жителите от този край. Брестовица се превърна във винен център в България, благодарение на  усилията ни да работим за общото благо взаимно“, каза кметът-домакин Любен Радев и пожела фестивалът да се разраства.

Над 700 самодейци от 30 състава, от страната и чужбина,  ще участват в тазгодишното издание на фестивала „ Брестовица - грозде и вино". Гостите ще имат възможност да опитат и закупят различни продукти от лоза и грозде – вино от местни винарски изби, сладък суджук и сладко от грозде.

„На хубав празник да се съберем в столицата на виното“, канят организаторите.