На прага на своя 20-годишен юбилей Висше училище по сигурност и икономика посрещна поредния си силен випуск първокурсници по повод тържественото откриване на новата академична 2022/2023 година в аудиторията, носеща името на оставилия бележита следа в неговата история проф. д.и.н. Тончо Трендафилов.
„Вашето присъствие тук е доказателство за признанието към нашето висше училище, чийто авторитет утвърждаваме неуморно от началото на неговото създаване“ – каза в приветствието си към академичната общност президентът на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов. „Качественото образование е приоритет за работата ни. Тук сме създали условия за истински плурализъм, това е изключително характерно за нас. Възможността за представянето на различни мнения е в основата на обучението, защото така се намира истината“- подчерта той. Проф. д.п.н.  Манолов посочи, че преподавателите на ВУСИ подкрепят студентите в израстването им и че близо 90% от тях имат изключителна професионална реализация с високи доходи, след дипломирането си. „Бъдете дейни, трупайте знания и способности, за да вървите напред“ – пожела на първокурсниците президентът на висшето училище.
С тържествено слово към студентите се обърна и ректорът на вуза доц. д-р Йордан Бакалов. Той им благодари, че са избрали ВУСИ и ги увери, че тук те ще получат знанията, които са им необходими. „Заедно с ръководството работим по утвърждаването и на практическата база за по-доброто усвояване на учебния материал в сферата на сигурността и икономиката, за да имате още по-стабилна основа, на която да се развивате“- отбеляза ректорът на висшето училище.
Празничните поздравления на министъра на културата проф. Велислав Минеков към академичната общност на ВУСИ поднесе по време на церемонията зам.-министърът доц. д-р Пламен Славов. Той връчи на президента на вуза проф. д.п.н Георги Манолов първото редактирано издание на английски език на „История на дипломатическите отношения“. „Министерството на културата подарява тази книга на чудесната библиотека на ВУСИ, защото тя е едно от най-важните места за развитието на всички студенти“.
Председателят на Общински съвет – Пловдив инж. Александър Държиков посочи в речта си пред първокурсниците, че пътят към образованието никога не е лесен, но благодарение на младостта и дръзновението се преодоляват всички трудности. „Откривайте себе си и своето място в живота, бъдете достойни граждани, за да допринесете за авторитета на нашата родина“- им пожела още той.
Поздравителен адрес от името на пловдивския кмет Здравко Димитров прочете Мирослав Беляшки – началник отдел „Канцелария на кмета и протокол“ на община Пловдив. В него се казва: „Началото на новата учебна година среща вълнението на студентите с амбицията на техните преподаватели да им дадат най-доброто и качествено образование. Страната ни има нужда от интелигентни, мислещи, компетентни млади хора и съм твърдо убеден, че Висше училище по сигурност и икономика изгражда точно такива личности“.
Традиционната реч на първокурсника произнеса Пламена Ващенко, приета с отличен бал в специалността "Криминалистика". „Ако средното образование имаше за стремеж да ни изгради като хора и да ни насочи към правилната посока в живота, то тук започва истинското предизвикателство - сами да вървим към тази цел, която ще ни помогне да изградим своето бъдеще. ВУСИ  е едно от най-авторитетните висши училища в страната и вярвам, че то ще ни даде силен старт към една успешна кариера. Нека постигаме резултати, от които да сме удовлетворени“. Второкурсникът Станислав  Шутилов от специалността „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ й предаде ключа на знанието и пожела на своите колеги да бъдат дръзновени и успешни.
На церемонията присъстваха представители на държавната и местната власт, ръководства на висши училища, председатели на съсловни организации, преподаватели, близки и роднини на студентите.
Поздравителни адреси и цветя за новата академична 2022/2023 година изпратиха кметове на общини, ректори на университети у нас и в чужбина, както и партньорски институции и организации на ВУСИ.
Тържественост на откриването предаде с изпълненията си и детската вокална формация „Омайниче“ с ръководител Таня Орманова.