Екипът на ресторант „АмстердамЪ“ взе участие в проект за иновативни опаковки за доставка на храна заедно с Университета по хранителни технологии – Пловдив и фирма, специализирана в производството на опаковки - Унипак АД. УХТ за поредна година работи по проект на Европейския институт за иновации и технологии, направление храни – „RIS Consumer Engagement Labs“. България е една от едва 5 държави от ЕС, участваща чрез УХТ като научна организация.

 

През 2022-ра година проектът бе насочен към разработването на иновативна опаковка за доставка на храна с помощта на участници от три различни фокус групи: на възраст 18 – 29 години, 30 – 64 години и 65+.

В консорциума за осъществяване на проекта ресторант „АмстердамЪ“ се включи като представител на ХоРеКа сектора. Методиката на проекта бе изключително иновативна и чрез серия от различни сесии насърчи потребителите от различните възрастови групи да мислят и да предлагат решения за проблеми, които на по-късен етап ще се превърнат в основа за създаването на иновативната опаковка.

Идеята е участниците да окажат влияние върху развитието на по-устойчиви опаковки на храни, чрез своята обратна връзка по текущо използваните такива от ХоРеКа сектора. По време на проекта, на срещите с екипа на „АмстердамЪ“ се обсъдиха редица предизвикателства и критични точки, за да се формулират полезни предложения.

Срещите се осъществиха през май и юни месец, а прототип на разработената от консорциума иновативна опаковка предстои да бъде представен в началото на 2023 година, като продукт-резултат от проекта.

Резултатите от проведените срещи, както и процесът на подготовка на новия продукт беше представена на 15-тата национална младежка научно-практическа конференция с международно участие „ИНОВАЦИИ В ХРАНИТЕЛНО-ВКУСОВАТА ПРОМИШЛЕНОСТ – ПРОБЛЕМИ И ПЕРСПЕКТИВИ” организирана от СХП и УХТ – Пловдив.