Въпреки краткият живот на последните парламенти, всяко начало е заредено с надежди и пред вас се открива възможността да оставите следа в историята с проявата на разум, на гражданска отговорност и воля в тези трудни за България им Европа времена. Надявам се, 48-ото НС да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност. И ключът е във вас. Но е нужен разум, кураж, за да се състави правителство, което да поеме отговорност да управлява във време на тежки изпитания. Това заяви държавният глава Румен Радев в обръщение към народа и народните представители от парламентарната трибуна след откриването на 48-то Народно събрание, предаде Dir.bg.

"Затова и парламентарното време е особено ценно и избирателите ще се почувстват предадени, ако то бъде удавено в скандали. Хората очакват решения в борбата с бедността, високите цени и ниските доходи. А социалната криза неизбежно влече и ръст на престъпността и тук мерките трябва да бъдат решителни и незабавни. Ширещата се безнаказаност уронва вярата в държавността и е причина за тежка морална деградация на обществото", добави президентът.

Радев напомни, че е важно бюджетът за 2023 г. да бъде приет до края на годината и затова изрази надежда бързо да бъде сформирано правителство, което да разработи бюджет съобразно обществените предизвикателства.

"Ако това не стане, служебното правителство е готово да внесе проектозакон за държавния бюджет. И ако стигнем дотам, аз ще призова към него да се подхожда професионално, а не предизборно", каза още той. И допълни, че очаква и да се разгледат разработените от служебното правителство мерки за компенсиране на потребителите от високите цени на енергоносителите.

Президентът се обърна към депутатите и с призив за сериозни мерки за инцидентите по пътищата и пияните и дрогирани шофьори.

По думите на Радев основен приоритет е националната сигурност.


"Затова и още днес служебният кабинет ще внесе приетата от него програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерство на отбраната. Защото без сигурност няма инвестиции, икономика", добави президентът.

 

Най-възрастният депутат в 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов откри първото, тържествено заседание на новия парламент. Рашидов удари звънеца след проверка на кворума - 235 от 240 народни избраници бяха в пленарната зала.
"Предвид посребрялата ми коса и бялата ми брада, на мен се пада честта да открия 48-ото Народно събрание. Някои казват, че с възрастта човек помъдрява. Живях дълго, видях много и все още търся отговори. Като малко момче мечтаех да открия светя, дойдох в големия град да се изуча. Спомням си началото с дългата коса и порива на младостта. Спомням си революцията на палатките, купоните, революционния порив на градинката пред Кристал, мразовитата зима на 1997 г, протестите, песните и хората зад мегафоните. Спомням си радостта, сполуките и неволите".

"Спомням си наказанието, унижението, сменянето на имената. Спомням си мразовитата зима на 97-ма, гладната стачка на ВНС. Спомням си", започна словото си с ретроспекциия Рашидов.

"Мъдростта се ражда от паметта, а тя е изградена от спомени", посочи Рашидов. "Дума по дума, камък по камък съградихме живота си.

"По пътя допуснахме грешки и преживяхме немалко несгоди. Сега стоиим всички заедно след поредната тежка кампания", направи преход към днешния ден Рашидов.

"През последните дни заляхме всичко с обиди и причинихме страдание. Агресията ражда само агресия. И отрицанието води до отрицание. Докога?", попита депутатът от ГЕРБ.

Той заключи, че се намираме в познатата антиутопия, в която свободата е робство. Призова народните представители да си спомнят, че всеки от народните избраници има достойнство.