Започваме в близко бъдеще анализ и обсъждане на евентуално сливане на общински здравни заведения в Пловдив. Това съобщи шефът на дирекция "Здравеопазване" в общината д-р Калин Калинов. Целта е да може те да се справят по-добре с тежките условия, в които се намират с непрекъснато повишаващите се цени на енергийните ресурси, поскъпването на техниката и консумативите и острия недостиг на кадри в тях.

Идеята е била дискутирана по време на проведената днес работна среща на тема "Реализиране на общинската здравна стратегия - предизвикателства, сътрудничество и приоритети".

"Заради тежката криза сливането на двете общински болници "Свети Мина" и "Свети Пантелеймон" отново може да излезе на дневен ред. Преди обаче да се вземе някакво решение, специалисти ще извършват обстоен анализ за ползите и вредите от него", поясни д-р Калинов. Той добави, че преди години е бил против сливането на двете здравни заведения.

"Тогава МБАЛ "Свита Мина" имаше големи дългове и можеше да утежни положението на МБАЛ "Свети Пантелеймон". Сега обаче и двете болници са в добро финансово състояние", добави шефът на общинското здравеопазване. Участниците в дискусията са предложили бившият Спортен диспансер пък да премине към ДКЦ- 2. Според д-р Калинов за сливане на здравни заведения може да се говори само ако са в добро финансово състояние, без големи дългове.

Възникнало е  предложение общинските здравни заведения да отпуснат 45 000 лева от своите дивиденти за специализация на петима студенти по медицина и 8 медицински специалисти, които да практикуват при тях и да продължат работата си там, след като завършат висшето си образование.

"Подобряването на енергийна ефективност, решаването с проблема с недостига на кадри и разширяването дейността са основните предизвикателство пред общинските здравни заведения", каза още д-р Калинов. Предстои учредяването на алианс между тях.

"Подобряването на енергийна ефективност, решаването с проблема с недостига на кадри и разширяването дейността са основните предизвикателство пред общинските здравни заведения", каза още д-р Калинов. Предстои учредяването на алианс между тях.

Доктор Калинов запозна присъстващите с текста на съвместно изготвен меморандум за сътрудничество, който предстои да бъде подписан между Дирекция Здравеопазване на Община Пловдив и Медицинския университет. Това ще даде възможност на специализанти от общинските лечебни заведения да повишат квалификацията си в научните центрове на университета, а в същото време студенти от МУ Пловдив ще могат да специализират в пловдивските общински болници.