48-ото Народно събрание не успя да избере председател на парламента след две процедури с по две повторни гласувания, създавайки безпрецедентна ситуация. След две гласувания в два тура и множество почивки - до разбирателство не се стигна. Пет партии издигнаха свои кандидати за председател и това на практика разпиля гласовете без възможност нито един от тях да събере мнозинство.

След 8 часа заседание председателстващият Вежди Рашидов обяви, че процедурата ще продължи утре, в 10:00 часа сутринта.

Целият пленарен ден беше посветен на избор на председател. Без него на практика Народното събрание не може да заработи и да взима решения. Тежко противопоставяне, в което нито една от партиите не поиска да направи компромис. Днешната ситуация беше определена от мнозина наблюдатели като парламентарна криза.

След две неуспешни процедури от по няколко гласувания Народното събрание не успя да избере председател в днешното си пленарно заседание. Първоначално кандидатите за поста бяха четирима – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от „Продължаваме Промяната“, Петър Петров от „Възраждане“ и Кристиан Вигенин от „БСП за България“. След изчерпването на първата неуспешна процедура от ДПС също направиха своя номинация, предлагайки Йордан Цонев. Нито един от кандидатите не успя да събере необходимия брой гласове.

Няма случай от промените през 1989 г. насам, при който да не е бил избиран председател на парламента при първото му заседание. Ако настоящото Народно събрание не успее да избере председател в рамките на първото си заседание, това би било прецедент.

/