С две награди се завръщат композиторът Невена Кючукова и солистката на „Пеещите котенца“ Светлана Костова от Европейския конкурс за нова детска песен „Златни искри“. Шестгодишната вокалистка на формацията направи своя дебют на сцената и спечели втора награда сред изпълнителите от Украйна, Турция, Сърбия, Словения, Румъния, Македония, България. Тя впечатли авторитетното международно жури, сред които и Михай Трайстариу, член на селекционната комисия на Детската Евровизия, с перфектно интониране и дикция, с артистизъм и с великолепна хореография, подготвена специално за нея от невероятния преподавател и създател на мюзикхолен театър Николай Серафимов – носител на Награда Пловдив. Светлана Костова изпълни  най-новата песен на пловдивския композитор и текстописец Невена Кючукова „Странна лодка“. Аранжиментът е дело на известния варненски музикант Красимир Илиев. Детската песен бе отличена с втора награда. Тя се съревноваваше в X-то издание на международния конкурс за нови песни „Златни искри“ заедно с 25 творби на композитори от Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Македония, Украйна и България.
„За нас са огромна чест и удовлетворение отличията, които ни присъди международното жури от „Златни искри“, защото е признание от композитори, създали хитове за световната сцена. Блестящ дебют направи и прекрасната, талантлива, артистична моя възпитаничка Светлана Костова с най-новата ми песен „Странна лодка“ и така започна да пише своята музикална биография“, сподели минути след награждаването Невена Кючукова. Тя изрази благодарността си към създателя на единствения у нас форум за нови детски песни от професионални автори Доно Цветков – композитор на много известни песни за малки и големи и разпознаван от меломаните с хита си „Ало, слънчице“. Сред композиторите, които участваха в „Златни искри 2022“ бяха Александър Савелиев, Емил Струнджев, Жанина Янкулова, Иван Стойнев, Светослав Лобошки, Петър Писарски, Хайгашод Агасян, Георги Милтиядов, Роман Михайлов, Венелина Миланова, Анита Илиева, Петя Карабакалова, Росен Парлапанов, Николай Райнов, Любомир Боянов-CHAZ и др.
С първи награди от „Златни искри“ бяха отличени песните от Украйна „Щъркели“, от Словения „Епично пътуване“, „Толерантност“ от Турция, „Мама“ от Румъния, както и „Чопарояд“ и „Малка приказна страна“ от България.
Известният български дует “Мания", невероятният Стелко и румънският композитор и певец Михай Трайстариу бяха специалната изненада на фестивала, както и популярното детско шлагерно студио „ДА“ на композитора Доно Цветков.
Европейският конкурс за детска песен „Златни искри“ е под егидата на WAFA (Световна асамблея на артистите и фестивалите) и се осъществява с подкрепа на Министерството на културата, БНР, Радио Варна и Община Варна.