Сдружението на българските футболни фенове  поиска промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.
Това заяви  на пресконференция в Пловдив председателят на сдружението Елена Ваташка. Повод за срещата с медиите бяха дейстивята на полоцията спрямо футболните запалянковци. Темата на брифинга бе "Не на полицейския произвол срещу футболните фенове”.
В ранните сутрешни часове на 10 януари футболни фенове от Пловдив и София са задържани от полицията и са принуждавани да подписват декларации, че няма да участват в митинги и протести. Задържаните фенове са освободени към 11 часа наобяд, когато протестът пред НС е бил към своя край.
 От сдружението определиха действията на униформените като връщане към политическата полиция.
"Арестите ни мотивираха и ние ще се борим до край за промяна на закона, за да бъдем защитени като всички български граждани", допълни Ваташка.
По думите й в нормативната уредба има три абсолютно неприемливи разпоредби. Това са липсата на възможност за обжалване на присъдите на хората, осъдени по този закон, вмененото задължение на ръководителите на футболните клубове да доносничат на МВР за склонни към агресия лица и създадения регистър на осъдените лица, който се използва и за неспортни акции на полицията.
Те се обединиха около искането полицаи и прокурори да носят отговорност за действията си при репресия и незаконни арести, като им се снема имунитетът.
"Ние сме фенове, когато отиваме към стадиона, по време на мач и след него, извън това сме обикновени граждани", коментираха привържениците на различните отбори.
По думите им те имат позиция относно протестите в страната, но не искат да участват в тях, защото могат да бъдат използвани.

Пред медиите своето мнение изказаха председателят на Сдружението на българските футболни привърженици Елена Ваташка, шефът на фенклуба на Локо (Пд) Велин Терзиев – Нежния, представителите на фенклуба на Ботев (Пд) Божидар Божилов и Евгени Петров, лидерът на червената агитка Димитър Ангелов – Дучето, шефът на фенклуб Левски София-Запад Антон Калчев, Константин Капчин от благоевградския фенклруб Пирин СС и Сашо Мечев от фенклуба на Берое.

Т