На 2 ноември от 11.00 часа в Библиотеката на Аграрен университет – Пловдив ще се открие изложба „Представяне на лекционното наследство на проф. Димитър Димов от пловдивския му период“.   Събитието се организира в партньорство с: Община Пловдив, отдел „Култура, археология и културно наследство“ гр. Пловдив, ПГВАД „Христо Ботев“ гр. Пловдив и Национален литературен музей, Къща музей „Димитър Димов“ гр. София.

Името на проф. Димитър Димов е емблематично за историята на Аграрен университет – Пловдив, който е създаден преди 75 години като Агрономо-лесовъден факултет към Пловдивския държавен университет „Паисий Хилендарски“ в далечната 1945.

В края на 1946 г. Димитър Димов постъпва на работа в Пловдивския университет и преподава „Анатомия и физиология на домашните животни“ в Агрономическия факултет.

Доц. Никола Несторов, който е зам.-ректор на ВСИ в периода 1951-1962 г., дарява ръкописните тетрадки – лекции на Димитър Димов на Националния  литературен музей, Къща музей „Димитър Димов“. В днешни дни, с напредването на информационно-комуникационните технологии, тези ръкописи могат да бъдат достояние до всеки студент, преподавател или любител на ветеринарната медицина както в електронен вид, така и в печатен.

Настоящата изложба включва 188 листа ръкописни лекции на проф. Димитър Димов от преподавателския му период в Пловдивския държавен университет, после Висш селскостопански институт, а днес Аграрен университет – Пловдив: План на лекции в 3 свитъка; Физиология на дишането; Физиология на кръвта и кръвообращението; Физиология на отделителните органи; Физиология на храносмилането.

Целта е да се популяризират, съхранят и най-вече по нов начин да се „върнат“ там, откъдето са излезли лекциите на Димитър Димов, които е преподавал и работил във Висшия селскостопански институт. Те намират своето достойно място в Библиотеката на Аграрен университет, където през 2021 г. във връзка 70 години от написването на романа „Тютюн“ се преименува една от читалните в читалня „Проф. Димитър Димов“.

На 2.11. (сряда) ще бъдат представени дигитализираните копия на лекциите. Те са поставени в изложбени витрини, специално изработени за събитието от ПГВАД „Христо Ботев“ гр. Пловдив.

Дигиталните копия са осигурени от НЛМ, Къща музей „Димитър Димов“ гр. София с гл. уредник д-р Милена Катошева, която ще представи и оригиналите, които ще могат да се видят в деня на откриване на изложбата.

Студенти от катедрата по „Животновъдни науки“ към Аграрен университет – Пловдив с преподаватели д-р Петър Петров и д-р Светослав Карамфилов ще направят съпоставка между плана лекции по анатомия и физиология на домашните животни, по който учат днес с този, изработен от Д. Димов през 1946 г. (преди 76 години).

Ще бъде представен филм за Димитър Димов, отразяващ творческия му и преподавателски му период, докато е живял и работил в Пловдив.

Събитието се организира с финансовата подкрепа на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година.