„Бедност и безработица при жените в България" е проект, насочен към повишаване информираността и капацитета на вземащите решения на национално и местно ниво по отношение постигане на равенство между половете.

Той е дело на Института за социална интеграция и Обединението на жените социалистки област Пловдив, в партньорство с Фондация "Фридрих Еберт" и ще бъде представен на 30 октомври, от 11.00 часа в Зала "България" на Парк хотел "Санкт Петербург" в Пловдив.

Екипът, реализиращ този проект си поставя за цел чрез анкетно проучване и интервюта да направи коректен анализ на ситуацията и да я покаже през призмата на решенията на местната и централната власт и неправителствения сектор.
Във фокуса са проблемите и предизвикателствата, пред които са изправени жените в България, а именно – неравностойно заплащане на труд, по-ниски размери на полагаемите им се обезщетения, безработица, а вследствие и по-висок риск от бедност. Разликата в заплатите между средните доходи на работещите на пълен работен ден жени и мъже е средно 13% в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Фактите говорят, че рискът от изпадане в бедност е по-голям за жените, отколкото за мъжете, особено в напреднала възраст. Този риск е в резултат на прекъсване на платена работа, недостатъчно високи вноски в пенсионната ни система, небалансирано разпределение на платен и неплатен труд, по-честото ангажиране на жени за почасова дейност. Тук огромна роля играе и фактът, че за съжаление, жените много по-често се съгласяват да работят за по-ниски заплати, притиснати от невъзможността в някои региони на страната за намиране на работа, отговаряща на образователният им ценз. По-възрастните жени се сблъскват с по-големи пречки пред повторното встъпване на пазара на труда, а бедността е засегнала особено жестоко жените, живеещи в селата.